Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 31. AVGUSTA

12. godine – Rođen je rimski car Kaligula zapamćen kao jedan od najgrotesknijih istorijskih likova.

1422. godine – Umro je engleski kralj Henri V, koji je tokom vladavine od 1413. godine do smrti nastavio Stogodišnji rat sa Francuskom.

1811. godine – Rođen je francuski pisac Teofil Gotje, preteča parnasovaca i protagonist doktrine “umetnost radi umetnosti” (l’art pour l’art).

1867. godine – Umro je Šarl Bodler, jedan od najvećih francuskih pesnika 19. veka, čija je poezija otvorila nove puteve lirike i afirmisala nove oblike pesničkog shvatanja sveta. Njegova zbirka “Cveće zla” (1857) smatra se jednim od najznačajnijih lirskih dela 19. veka.

1887. godine – Osnovan je Streljački savez Srbije, 36 godina posle formiranja prve streljačke družine.

1888. godine – U Londonu je pronađeno telo Meri En “Poli” Nikols prve žrtve Džeka Trboseka.

1898. godine – Rođen je književnik Dušan Matić jedan od najznačajnijih srpskih nadrealističkih pesnika, član Srpske akademije nauka i umetnosti.

1907. godine – U Petrogradu je potpisan englesko-ruski sporazum kojim su Velika Britanija i Rusija podelile interesne sfere u Persiji, Avganistanu i Tibetu.

1920. godine – Prve radio vesti emitovane su na stanici 8MK u Detroitu u Mičigenu.

1944. godine – Sovjetske trupe i tenkovi ušle su, u Drugom svetskom ratu, u glavni grad Rumunije, Bukurešt, gde su ih građani oduševljeno pozdravili.

1957. godine – Malaja (Malezija) je stekla nezavisnost.

1962. godine – Trinidad i Tobago su postali nezavisna država u okviru Britanskog Komonvelta.

1962. godine – Umro je francuski slikar Žorž Brak, jedna od dominantnih ličnosti Pariske slikarske škole. Paralelno sa Pikasom uveo je likovni izraz “kubizam” (1908).

1969. godine – U avionskoj nesreći je poginuo američki bokser Roki Marćano, bivši svetski šampion u teškoj kategoriji. Titulu je osvojio 1952. godine pobedom nad američkim bokserom Džoe Volkotom, a sa ringa se povukao nepobeđen 1956.

1973. godine – Umro je američki filmski režiser Džon Ford, autor više od 200 filmova i dobitnik četiri Oskara za filmove “Potkazivač”, “Plodovi gneva”, “Kako je bila zelena moja dolina” i “Miran čovek”.

1977. godine – Predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito doputovao je u prvu posetu Kini.

1980. godine – Poljski radnički lideri potpisali su, nakon dvomesečnog strajka, sporazum sa vladom o pravu na štrajk i priznavanju sindikata “Solidarnost”, a Poljska je postala prva zemlja Sovjetskog bloka u kojoj je dozvoljen rad jednog nezavisnog sindikata.

1986. godine – Umro je Urho Kekonen, najistaknutiji finski političar posle Drugog svetskog rata.

1986. godine – Umro je Henri Mur, jedan od najvećih engleskih vajara 20. veka.

1991. godine – Uzbekistan i Kirgistan proglasili su nezavisnost od SSSR, čime se broj republika koje su izašle iz Sovjetskog Saveza popeo na deset.

1994. godine – Trupe bivšeg SSSR formalno su okončale poluvekovno vojno prisustvo u bivšoj Istočnoj Nemačkoj i na Baltiku, ceremonijom kojoj su prisustvovali predsednik Rusije Boris Jeljcin i kancelar Nemačke Helmut Kol.

2003. godine – Kenija je ukinula zabranu rada “Mau mau” pokretu, koji je pedesetih godina prošlog veka inicirao proteste protiv britanskih kolonista.

2005. godine – Blizu 1.000 ljudi je poginulo, a preko 460 je povređeno u panici koja je izbila među šiitskim vernicima na mostu preko reke Tigar, zbog glasina da će bombaš samoubica aktivirati eksploziv.