Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 30. SEPTEMBRA

1452. Odštampana je prva knjiga.

1630. Prvi put je izvršena smrtna kazna u SAD-u.

1791. U Beču je premijerno izvedena Mocartova opera “Čarobna frula”.

1846. Američki zubar Vilijam Morton prvi upotrebio anesteziju prilikom vađenja zuba.

1876. Rođen je srpski pisac, pozorišni kritičar i diplomata, Milan Rakić, reformator stiha i veliki znalac jezika, član Srpske kraljevske akademije, predsednik srpskog Pen kluba.

1912. Srbija i Bugarska objavile su mobilizaciju za rat protiv Otomanskog carstva koji je nazvan Prvim balkanskim ratom.

1915. Radoje Ljutovac, srpski artiljerac oborio protivnički avion topom. Verovatno prvo obaranje aviona tokom istorije ratovanja.

1918. Bugarska armija kapitulirala je u Prvom svetskom ratu, pošto je na granice Bugarske izbila srpska vojska koja je posle proboja Solunskog fronta presekla bugarske trupe na dva dela i potpuno ih slomila.

1935. U Bostonu je premijerno izvedena opera “Porgi i Bes” Džordža Geršvina.

1941. Završen je tzv. krvavi marš, u kojem su Nemci u Drugom svetskom ratu više od 5.000 Šapčana – za kaznu zbog pomoći partizanima tokom borbi u Mačvi – doterali na Savski most, gde su neke ubili i bacali u reku, druge gonili da trče, pa ih malaksale ubijali. Preživele su vratili u Šabac i deo streljali, a ostale zatvorili u novoformirani logor.

1947. U Beogradu je osnovana jugoslovenska organizacija partizanskih ratnih veterana u Drugom svetskom ratu – Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata.

1955. Džejms Din, američki glumac, poginuo je u saobraćajnoj nesreći. Ostao je upamćen kao simbol uznemirene i pobunjene mladosti. Filmovi: “Istočno od raja”, “Buntovnik bez razloga”, “Div”.

1966. Bocvana je dobila nezavisnost od Velike Britanije.

1970. Ričard Nikson doputovao u Beograd, u prvu posetu jednog američkog predsednika Jugoslaviji.

1991. Albanci sa Kosova referendumom su se odlučili za suverenu i nezavisnu državu Kosovo.

1999. Policija je u Beogradu, druge večeri zaredom, silom suzbila mirne demonstracije nekoliko desetina hiljada pristalica opozicione koalicije Savez za promene, povredivši desetine građana. Opozicione stranke Srbije zaključile su ranije tog dana da su vanredni izbori, pod uslovima usklađenim s međunarodnim standardima, najbrži i najracionalniji izlaz iz krize.

2002. Petnaest ministara inostranih poslova Evropske unije glasalo je da se državama članicama dozvoli da potpišu individualne ugovore sa SAD, kojima su američki vojnici i oficiri izuzeti od krivičnog gonjenja Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

2015. Grad Pariz, na čije se ulice godišnje baci 350 tona opušaka, uveo je kaznu od 68 evra za pušače koji gase cigarete na ulicama.