Zanimljivosti

Dogodilo se na današnji dan – 30. novembra

1700. godine – U bici kod Narve švedske trupe kralja Karla XII pobedile su nadmoćniju rusku vojsku Petra I. U bici je poginulo oko 10.000 Rusa i 600 Šveđana. Na isti dan 1718. godne Karlo XII, švedski “kralj ratnik”, simbol nacionalnog junaštva, poginuo je prilikom napada na Norvešku.

1835. godineRođen je američki pisac Semjuel Lenghorn Klemens, poznat kao Mark Tven, jedan od najvećih humorista svetske književnoseti. Svetsku slavu stekao je romanima “Pustolovine Toma Sojera”, “Život na Misisipiju”, “Pustolovine Haklberi Fina”, “Život na dvoru kralja Artura”.

Pročitajte i: Biografija Marka Tvena

1838. godine – Meksiko je objavio rat Francuskoj koja je tri dana ranije okupirala grad Vera Kruz.

1853. godine – Rusija je u Krimskom ratu uništila tursku flotu u bici kod crnomorske luke Sinope.

1872. godine – U Glazgovu je odigrana prva fudbalska utakmica između dve reprezentacije Engleske i Škotske. Meč je završen rezultatom 0:0.

Vinston Čerčil

Vinston Čerčil

1874. godine – Rođen je engleski državnik Vinston Lenard Spenser Čerčil, premijer Velike Britanije od 1940. do 1945. godine i od 1951. do 1955. godine, vođa Konzervativne stranke od 1940. godine. Kao jedan od velikih protagonista pobede nad fašističkim silama, učestvovao je na svim važnim savezničkim konferencijama (Moskva, Teheran, Jalta, Potsdam). Autor je i zapaženih književno publicističkih dela, a za “Memoare iz Drugog svetskog rata” dobio je 1953. godine Nobelovu nagradu za književnost.

Pročitajte i: Biografija Vinstona Čerčila

oskar-vajld

Oskar Vajld

1900. godine – Umro je engleski pisac irskog porekla Oskar Vajld. Njegovo demonstrativno kršenje viktorijanskih društvenih konvencija završilo se dvogodišnjom kaznom zatvora (1895) zbog homoseksualizma. Umro je u egzilu u Parizu u bedi i nemilosti, a 100. godišnjica njegove smrti svečano je obeležena u Londonu u Vestminsterskoj opatiji, u Parizu, Dablinu i Njujorku. Najpoznatija dela: “Slika Dorijana Greja”, “Važno je zvati se Ernest”, “Lepeza ledi Vindermir”, “Srećni princ i druge priče”.

Pročitajte i: Više o životu Oskara Vajlda!

1939. godine – Više od 20 sovjetskih divizija je napadom na Finsku započelo sovjetsko-finski “zimski rat”, okončan mirovnim ugovorom u martu 1940. godine, kojim je Finska prinuđena da se odrekne Karelijske prevlake i grada Viborg na istoku zemlje.

1939. godine – Streljan je mađarski revolucionar Bela Kun, jedan od osnivača Komunističke partije Mađarske i vođa mađarske sovjetske revolucije 1919. Prethodno je uhapšen u staljinističkim čistkama i na montiranom procesu u SSSR-u osuđen na smrt. Rehabilitovan je posle XX kongresa KPSS 1956.

1955. godine – Umro je jugoslovenski kompozitor Josip Slavenski, profesor Muzičke akademije u Beogradu (1945-55). U težnji ka oblikovanju nacionalnog izraza, spojio je u svom delu elemente muzičkog folklora pojedinih balkanskih naroda s modernom evropskom muzičkom tehnikom. Najznačajnija dela: “Balkanofonija”, “Simfonija Orijenta”, “Simfonijski ep”, “Pesme moje majke”, scenska muzika.

Paja Jovanović

Paja Jovanović “Seoba Srba”

1957. godine – U Beču je umro srpski slikar Paja Jovanović, predstavnik akademskog realizma, autor žanr-scena i velikih kompozicija iz srpske istorije. Najznačajnija dela: “Seoba Srba”, “Proglašenje Dušanovog zakonika”. Nakon 1906. godine stekao je evropsku slavu slikajući portrete vladara i aristokrata.

Pročitajte i: Više o životu i delima Paje Jovanovića!

1967. godine – Aden, Južni Jemen i Južnoarapska Federacija (17 sultanata) stekli su nezavisnost nakon 128 godina britanske kolonijalne vladavine i formirali Narodnu Republiku Južni Jemen, koja je na isti dan 1970. godine dobila naziv Narodna Demokratska Republika Jemen.

1975. godine – Afrička država Dahomej promenila je naziv u Narodna Republika Benin.

Miloš Crnjanski

Miloš Crnjanski

1977. godine – Umro je srpski i jugoslovenski pisac Miloš Crnjanski, jedan od prvaka moderne srpske proze posle Prvog svetskog rata, urednik prvog modernističkog časopisa “Dan” (1919), autor poetskog romana “Seobe”. Njegovo delo “Roman o Londonu” smatra se prvim velikim kosmopolitskim romanom u srpskoj književnosti. Bavio se i novinarstvom i politikom, a Drugi svetski rat zatekao ga je u diplomatskoj službi u Rimu. Do 1965. godine, kada se vratio u Beograd, živeo je kao emigrant u Londonu.

Pročitajte i: Više o životu Miloša Crnjanskog!

1995. godine – Savet bezbednosti UN jednoglasno je usvojio odluku da se 31. januara 1996. godine okonča troipogodišnja mirovna misija u Bosni i Hercegovini.

1996. godine – Oko 150.000 ljudi protestovalo je ulicama Beograda zbog poništenja izborne pobede opozicione koalicije “Zajedno” na lokalnim izborima.

1996. godine – Vlada i pobunjenici u afričkoj državi Sijera Leone potpisali su sporazum o okončanju šestogodišnjeg građanskog rata.

1999. godine – Putnički brod sa 302 putnika prevrnuo se u blizini istočne kineske obale. Nesreću su preživele samo 22 osobe.

2000. godine – U Pjongjangu su se sreli rođaci iz Severne i Južne Koreje, koji su blizu 50 godina bili razdvojeni.

2002. godine – Turska je ukinula 15 godina dugo vanredno stanje na jugoistoku države, čime je završena era sukoba turskih snaga i kurdskih separatista, tokom kojih je poginulo oko 30.000 osoba.

2003. godine – Umrla je Amerikanka Gertruda Ederli prva žena koja je 1926. godine preplivala Lamanš.

2004. godine – Filipine je pogodila snažna oluja tokom koje je sravnjeno tri obalska grada. U višednevnim vremenskim nepogodama poginulo je preko 840 osoba, a više od 750 se vodi kao nestalo.

2005. godine – Džon Sentamu, poreklom iz Ugande, jedan od lidera kampanje za borbu protiv rasizma, formalno je inaugurisan kao prvi britanski nadbiskup crnac. On je položio zakletvu kao 97. nadbiskup od Jorka, što je druga najviša pozicija u engleskoj crkvi.

2009. godine – Savet ministara EU usvojio je odluku kojom se građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije od 19. decembra 2009. godine ukidaju vize za putovanja u zemlje EU, osim za Veliku Britaniju i Irsku.

2009. godine – Umro je književnik i akademik Milorad Pavić, koji je svetsku slavu stekao romanom “Hazarski rečnik”.