Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 30. JULA

1511. godine – Rođen je italijanski slikar i arhitekta Đorđo Vazari, autor dela “Životi slikara, vajara i arhitekata”, objavljenog 1550. godine. Vazari je najznačajniji izvor za proučavanje italijanske renesansne umetnosti.

1771. godine – Umro je engleski pesnik Tomas Grej, autor pesme “Elegija napisana na seoskom groblju”, koja se smatra jednom od najlepših pesama napisanih na engleskom jeziku.

1784. godine – Umro je francuski filozof Deni Didro, predstavnik slobodarskog duha revolucionarne buržoazije XVIII veka, jedan od pokretača i najznačajnijih autora velike francuske “Enciklopedije”. Njegova najznačajnija dela su: “Filozofske misli”, “Razgovor Dalambera i Didroa”, “Dalamberov san”.

1818. godine – Rođena je engleska književnica irskog porekla Emili Bronte, koja se proslavila romanom “Orkanski visovi”.

1898. godine – Umro je nemački državnik Oto fon Bizmark-Šenhauzen, ujedinitelj Nemačke.

1898. godine – Rođen je Henri Mur, jedan od najvećih britanskih i svetskih vajara 20. veka. Njegove skulpture nalaze se na mnogim javnim mestima, kao što su zgrada UNESKO-a u Parizu i Linkoln centar u Njujorku.

1912. godine – Umro je japanski car Mucuhito, koji je tokom vladavine od 1867. godine ukinuo šogunate, uspostavio centralnu vlast i transformisao Japan u modernu državu.

1930. godine – Urugvaj je u Montevideu, pobedom u finalu Prvog svetskog fudbalskog prvenstva nad Argentinom od 4:2, postao prvi svetski šampion u fudbalu.

1945. godine – Japanska podmornica potopila je u Drugom svetskom ratu američku krstaricu “Indijanapolis”. Poginulo je 800 ljudi.

1971. godine – Američki vasionski brod “Apolo 15” sa kosmonautima Dejvidom Skotom i Džejmsom Irvinom spustio se na Mesec.

1971. godine – U sudaru japanskog borbenog i putničkog aviona “Boing 727” poginule su 162 osobe.

1974. godine – Turska, Grčka i Velika Britanija potpisale su sporazum o prekidu vatre na Kipru.

1975. godine – U Helsinkiju je počela Konferencija o evropskoj bezbednosti i saradnji (KEBS) koja je okupila državnike 35 zemalja, uključujući lidere SSSR i SAD, Leonida Brežnjeva i Džeralda Forda. Jugoslovensku delegaciju predvodio je Josip Broz Tito. KEBS je kasnije transformisan u Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

1980. godine – Pacifički arhipelag Novi Hebridi stekao je nezavisnost pod nazivom Republika Vanuatu, nakon 74 godine britansko-francuske uprave.

1989. godine – Radikalni članovi sovjetskog parlamenta formirali su grupu za pritisak za brže reforme. Grupu su vodili Boris Jeljcin i Andrej Zaharov.

1997. godine – U eksplozijama bombi dvojice arapskih bombaša-samoubica na prepunoj jerusalimskoj pijaci poginulo je 18, a ranjeno najmanje 170 ljudi.

1999. godine – Napuštajući obale Panamskog kanala, nakon gotovo jednog veka, SAD su zvanično zatvorile panamsku operaciju.

2001. godine – Kanada je prva država na svetu koja je, uprkos velikim protestima lekara, dozvolila teškim bolesnicima da uzgajaju marihuanu i koriste je za lečenje.

2005. godine – Na Svetskom prvenstvu u Montrealu vaterpolo reprezentacija Srbije i Crne Gore postala je novi svetski prvak. Srebrnu medalju osvojila je Mađarska, a bronzanu Grčka.

2007. godine – Umro je italijanski filmski režiser Mikelanđelo Antonioni, autor klasika kao što su “Avantura”, “Crvena pustinja”, “Uvećanje” i “Zabriski point”.

2007. godine – Umro je švedski režiser Ingmar Bergman, dobitnik tri Oskara za najbolji strani film i jedan od najznačajnijih filmskih režisera 20. veka, koji je u 35-godišnjoj karijeri snimio 43 filma, uključujući klasike “Prizori iz bračnog života”, “Divlje jagode” i “Sedmi pečat”.