Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 3. NOVEMBRA

1534. godine – Engleski parlament usvojio je povelju kojom je kralj Henri VIII postao poglavar crkve (Act of Supremacy), čime je papi oduzeta vlast nad crkvom u Engleskoj.

1768. godine – Rođen je Đorđe Petrović Karađorde (14. novembra po novom kalendaru), vođa Prvog srpskog ustanka protiv Turaka 1804. godine.

1801. godine – Rođen je italijanski operski kompozitor Vinčenco Belini, jedan od najpoznatijih stvaralaca italijanskog belkanta. Najpoznatija dela: “Norma”, “Puritanci”, “Pirat, “Kapuleti i Monteki”.

1839. godine – Britanske fregate su kod Kantona potopile nekoliko kineskih džunki. Time je počeo Prvi opijumski rat protiv Kine, koji je završen potpisivanjem mirovnog sporazuma 1842. godine u Nankingu, pod veoma nepovoljnim uslovima za Kinu.

1852. godine – Rođen je japanski princ Mucuhito, od 1867. godine car Meiđi.

1903. godine – Panama je, uz podršku SAD koje su poslale u panamske vode krstaricu “Nešvil”, proglasila nezavisnost od Kolumbije.

1912. godine – Rođen je paragvajski diktator Alfredo Stresner, koji je na vlast došao vojnim pučem 1954. godine i sprovodeći teror protiv političkih protivnika vladao do 1989. kada je zbačen državnim udarom.

1918. godine – Predstavnici austrougarske vojske potpisali su u Padovi kapitulaciju u Prvom svetskom ratu, što je bio poslednji državni akt 700-godišnje Habsburške monarhije.

1946. godine – Japanski car Hirohito odrekao se, izjavom preko radija, božanskih atributa, a carska vlast prešla je na izborni parlament.

1954. godine – Umro je francuski slikar i vajar Anri Matis, najčuveniji predstavnik fovističkog pravca i jedan od najznačajnijih francuskih i evropskih slikara 20. veka.

1956. godine – Velika Britanija i Francuska prihvatile su prekid vatre na Bliskom istoku uz uslov da u područje Sueckog kanala budu poslate mirovne snage UN.

1957. godine – SSSR je lansirao prvi satelit sa živim bićem “Sputnjik 2” u kojem je bio pas Lajka.

1961. godine – U Tant je izabran za generalnog sekretara UN nakon pogibije Daga Hamaršelda.

1970. godine – Kandidat Fronta narodnog jedinstva Salvador Aljende postao je predsednik Čilea, kao prvi marksista u zapadnoj hemisferi izabran na slobodnim izborima. Ubijen je 1973. godine u državnom udaru generala Augusta Pinočea.

1991. godine – Hrvatske paravojne formacije proterale su stanovnisštvo i razorile 18 srpskih sela na području zapadne Slavonije.

1992. godine – Kandidat Demokratske stranke Bil Klinton je na izborima za predsednika SAD pobedio republikanca Džordža Buša, dotadašnjeg šefa države.

1996. godine – Umro je bivši samoproglašeni car Centralne Afričke Republike Žan Bedel Bokasa.

1998. godine – Umro je američki animator Bob Kejn, autor Betmena.

2002. godine – Na parlamentarnim izborima u Turskoj pobedila je Turska Partija pravde i razvoja, ali je njenom lideru Tajipu Erdoganu zabranjeno da preuzme premijerski položaj jer je ranije osuđen zbog islamističkih pobuna.

2005. godine – Umrla je En Burda osnivač izdavačke kuće “Burda-Moden” i jedna od najuspešnijih poslovnih žena u Nemačkoj.

2009. godine – Umro je španski pisac, sociolog i esejista Fransisko Ajala dobitnik svih španskih nagrada za književnost.

2010. godine – Umro je američki kompozitor Džeri Bok autor brodvejskih hitova među kojima je čuveni mjuzikl “Violinista na krovu” i “Fjorelo” za koje je zajedno sa tekstopiscem Šeldonom Harnikom osvojio nagradu Toni. Među njegovim poznatim mjuziklima su i “Gospodin Divni” i “Ona me voli”.