Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 3. JUNA

1657. Umro engleski lekar Vilijam Harvi, koji je otkrio cirkulaciju krvi i funkciju srca kao pumpe.

1818. Zavr┼íen poslednji britanski rat protiv Marata, ─Źime je Britanija stekla prevlast u Indiji.

1875. Umro francuski kompozitor ┼Żor┼ż Bize, autor opere “Karmen”, koja se smatra remek-delom francuske i svetske opere. Prvo izvo─Ĺenje te opere izazvalo skandal, a potom postala jedno od najpopularnijih dela operske muzike.

1886. Ro─Ĺen srpski politi─Źar i publicista Kosta Novakovi─ç, jedan od lidera Srpske socijaldemokratske partije, kasnije ─Źlan Komunisti─Źke partije Jugoslavije i njen predstavnik u balkanskom sekretarijatu Kominterne. Nestao u staljinisti─Źkim ─Źistkama 1938, a odlukom sovjetskih dr┼żavnih organa 1958. posmrtno rehabilitovan.

1889. Kraljevina Srbija preuzela od francuskog koncesionara upravljanje svojom ┼żeleznicom.

1896. U Moskvi potpisan ugovor Rusije i Kine o nenapadanju u narednih 15 godina, a Kina odobrila Rusiji kori┼í─çenje ┼żeleznice u severnoj Mand┼żuriji.

1899. Umro Johan ┼átraus mla─Ĺi, austrijski dirigent i kompozitor opereta i valcera. Sa svojim orkestrom nastupao ┼íirom sveta, gostovao i u Beogradu.

1906. Ro─Ĺena francuska peva─Źica i igra─Źica ameri─Źkog porekla ┼Żozefina Beker, zvezda pariskih kabarea “Foli Ber┼że” i “Kazino de Pari” i borac protiv rasizma. U Drugom svetskom ratu priklju─Źila se francuskom pokretu otpora.

1924. Umro austrijski pisac Franc Kafka. Njegova dela, me─Ĺu kojima su najpoznatiji roman “Proces” i pripovetka “Metamorfoza”, imala presudan uticaj na knji┼żevnost XX veka.

1926. Ro─Ĺen ameri─Źki pisac Alen Ginzberg. Njegova zbirka poezije “Urlik i druge pesme” smatra se najzan─Źajnijim delom bitni─Źkog pokreta pedesetih godina XX veka.

1940. Okon─Źana evakuacija savezni─Źkih snaga iz Francuske u Drugom svetskom ratu. Iz luke Denkerk brodovima evakuisano vi┼íe od 337.000 britanskih, francuskih i belgijskih vojnika.

1959. Singapur progla┼íen autonomnom dr┼żavom u sastavu Komonvelta, u kojoj su Britanci zadr┼żali resore odbrane i inostranih poslova.

1963. Umro papa Jovan XXIII, poglavar rimokatoli─Źke crkve od 1958, protagonist reforme katoli─Źke crkve i njenog prilago─Ĺavanja savremenom svetu. 1962. szvao Drugi vatikanski koncil koji je po njegovoj smrti nastavio rad na crkvenim reformama.

1965. Ameri─Źki astronaut Edvard Vajt iza┼íao iz svemirskog broda “D┼żemini 4” i tako postao prvi Amerikanac koji je “┼íetao” kosmosom, tri i po meseca posle ruskog kosmonauta Alekseja Leonova.

1968. U Beogradu, a potom i u drugim univerzitetskim centrima u Jugoslaviji, po─Źele studentske demonstracije, prve u komunisti─Źkoj Jugoslaviji.

1973. Sovjetski supersoni─Źni avion “Tupoljev 144” sru┼íio se u blizini Pariza tokom vazduhoplovne izlo┼żbe. Poginulo svih ┼íest ─Źlanova posade i sedam francuskih seljana.

1989. Umro iranski verski vo─Ĺa, ajatolah Ruholah Homeini, koji se 1979, posle zbacivanja ┼íaha Mohameda Reze Pahlavija, vratio iz izbegli┼ítva u Iran koji je bio zahva─çen islamskom revolucijom. Pod njegovom vla┼í─çu prozapadni Iran pretvoren u militantnu versku republiku.

1989. U eksploziji gasovoda na Tran┼íibirskoj ┼żeleznici dignuta u vazduh dva putni─Źka voza. Poginulo 575 ljudi, a oko 600 povre─Ĺeno.

1995. Ministri odbrane NATO i Evropske unije doneli odluku o stvaranju Snaga za brzo reagovanje u Bosni, koje će štiti mirovne trupe UN od napada bosanskih Srba.

1999. Predsednik Jugoslavije Slobodan Milo┼íevi─ç prihvatio mirovni plan SAD, EU i Rusije, koji su u Beograd doneli finski i ruski posrednici Marti Ahtisari i Viktor ─îernomirdin. Plan, koji je podrazumevao dolazak me─Ĺunarodnih snaga na Kosovo, bio uslov za prestanak vazdu┼ínih napada NATO na Jugoslaviju.

1999. Sazvano zasedanje novog parlamenta Nigerije, ─Źime je posle vi┼íe od 15 godina okon─Źana vladavina vojnim dekretima u najmnogoljudnijoj afri─Źkoj zemlji.

2001. U 86. godini umro holivudski glumac Entoni Kvin, koji se proslavio ulogom Grka Zorbe u istoimenom filmu.