Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 29. JULA

1526. godine – U pohodu na Ugarsku, turska vojska je posle tronedeljne opsade zauzela Petrovaradin.

1588. godine – Britanska flota pod komandom lorda Hauarda i ser Fransisa Drejka porazila je špansku “Nepobedivu armadu” od oko 125 brodova, koju je u invaziju na Englesku poslao španski kralj Filip II.

1805. godine – Rođen je francuski istoričar i političar Aleksis de Tokvil čije je delo imalo značajan uticaj na razvoj građanske demokratije (“Američka demokratija”).

1856. godine – Umro je nemački kompozitor Robert Šuman jedan od najznačajnijih i najuticajnijih predstavnika muzičkog romantizma.

1878. godine – Počela je austrougarska okupacija Bosne i Hercegovine, na osnovu dogovora evropskih sila na Berlinskom kongresu.

 

1883. godine – Rođen je italijanski diktator i fašista Benito Musolini, koji je vladao Italijom od 1922. do 1943. i uveo Italiju u Drugi svetski rat na strani Nemačke 1940. Italijanski partizani uhvatili su ga 1945. pri pokušaju bekstva iz zemlje i streljali.

1890. godine – Umro je holandski slikar Vinsent van Gog, dva dana pošto je pokušao samoubistvo. Jedan od najcenjenijih umetnika čije je delo presudno uticalo na evropsko slikarstvo u traženju novog likovnog izraza, za života je prodao samo jednu sliku.

1900. godine – Anarhista Gaetano Breši u Monci je ubio italijanskog kralja Umberta I. Atentator je 1901. godine izvršio samoubistvo.

1905. godine – Rođen je švedski političar Dag Hamaršeld, generalni sekretar UN od 1953. do 1961. godine, kada je poginuo u avionskoj nesreći u Africi na jednom od svojih mirovnih putovanja (kongoanska kriza). Posthumno mu je dodeljena Nobelova nagrada za mir.

1937. godine – Japanske trupe okupirale su u Kinesko-japanskom ratu kineski grad Tjencin.

1940. godine – Počela je vazdušna ofanziva Nemačke na Veliku Britaniju u Drugom svetskom ratu.

1941. godine – Višijevska Francuska i Japan potpisali su sporazum o “zajedničkom protektoratu” nad Indokinom. Francuska je nastavila upravljanje Indokinom, a Japan je poslao trupe.

1946. godine – U Parizu je počela mirovna konferencija zemalja pobednica u Drugom svetskom ratu. Mirovni ugovori, usaglašeni tokom zasedanja konferencije od 29.jula do 16. oktobra, potpisani su 10. februara 1947. godine.

1948. godine – Na stadionu “Vembli” u Londonu otvorene su prve Olimpijske igre posle Drugog svetskog rata.

1967. godine – U Vijetnamskom ratu u požaru je oštećen američki nosač aviona “Forestal” pri čemu je poginulo 130 ljudi.

1981. godine – U katedrali Svetog Pavla u Londonu venčali su se naslednik britanskog prestola, princ od Velsa Čarls i Dajana Spenser.

1983. godine – Umro je britanski pozorišni i filmski glumac Dejvid Niven dobitnik Oskara 1958. godine za film “Odvojeni stolovi”.

1983. godine – Umro je španski filmski režiser Luis Bunjuel jedan od najvećih reditelja u svetskoj kinematografiji, poznat po nadrealističkim filmskim ostvarenjima (“Andaluzijski pas”, “Viridijana”, “Lepotica dana”, “Diskretni šarm buržoazije”).

1985. godine – Alan Garsija inaugurisan je za novog predsednika Perua, i sa 36 godina postao najmlađi šef države na svetu.

1994. godine – Bivši premijer Italije Betino Kraksi osuđen je na osam i po godina zatvora pod optužbom za prevaru. Kraksi je presudu dočekao u izbeglištvu u Tunisu, gde je i umro.

1996. godine – Kina je izvela nuklearnu probu jačine 4,3 stepena Rihterove skale na Lop Noru, a potom obećala da će se ubuduće pridržavati moratorijuma na nuklearne probe.

2001. godine – Umro je bivši lider poljske komunističke partije Edvard Gjerek.

2014. godine – Evropska unija je usvojila nove ekonomske sankcije protiv Rusije zbog njene umešanosti u konflikt u Ukrajini, koje će pogoditi naftni sektor, sektor odbrane i osetljive tehnologije. Iz istih razloga i SAD su, takodje, uvele nove ekonomske sankcije protiv ključnih sektora ruske ekonomije.