Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 28. OKTOBRA

1492. godine – Kristofer Kolumbo je na prvom putovanju preko Atlantika otkrio Kubu i proglasio je posedom Španije.

1628. godine – Kraljevske trupe pod kardinalom Rišeljeom zauzele su, nakon višemesečne opsade, uporište hugenota (protestanata) La Rošel.

1636. godine – U Kembridžu, u američkoj državi Masačusets, osnovan je Harvard koledž, najstarija obrazovna ustanova u SAD.

1704. godine – Umro je engleski filozof Džon Lok, jedan od utemeljivača empirizma i liberalističke filozofije.

1746. godine – U zemljotresu u Peruu, u kojem su razoreni gradovi Lima i Kaljao, poginulo je najmanje 18.000 ljudi.

1836. godine – Proglašena je federacija Perua i Bolivije.

1884. godine – Rođen je srpski kompozitor, muzikolog, pedagog i kritičar Miloje Milojević, profesor Muzičke akademije u Beogradu, jedan od začetnika muzikologije u Srbiji.

1886. godine – Na ostrvu Bidl u njujorškoj luci predsednik SAD Grover Klivlend otkrio je Statuu slobode, poklon Francuske, koju je izradio Frederik Ogist Bartoldi.

1891. godine – U Japanu je u zemljotresu na najvećem ostrvu Nipon poginulo najmanje 10.000 ljudi, a 300.000 ostalo je bez domova.

1914. godine – Rođen je američki mikrobiolog Džonas Edvard Salk, koji je 1953. godine pronašao vakcinu protiv dečje paralize.

1918. godine – Posle raspada Austro-Ugarske u Prvom svetskom ratu, u Pragu je preuzeo vlast Nacionalni komitet. Republika Čehoslovačka sa predsednikom Tomašem Garigom Masarikom proglašena je u novembru 1918. godine.

1919. godine – U SAD je stupio na snagu zakon o prohibiciji, kojim je zabranjena prodaja pića sa više od pola procenta alkohola.

1922. godine – Oko 40.000 fašista crnokošuljaša Benita Musolinija krenulo je iz Napulja u Marš na Rim. Dva dana kasnije kralj Vitorio Emanuele poverio je Musoliniju mandat za sastav vlade. Fašistički režim trajao je do jula 1943. godine.

1923. godine – Umro je srpski političar i publicista Stojan Protić, jedan od tvoraca Radikalne stranke, prvi premijer Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Bio je urednik listova “Samouprava” (1881-83) i “Odjek” od 1884. godine.

1932. godine – Rođen je kiparski državnik Spiros Kiprijanu, prvi šef diplomatije posle sticanja nezavisnosti Kipra 1960. godine. Šef države je postao 1977, posle smrti predsednika arhiepiskopa Makariosa III.

1940. godine – Italijanske trupe napale su Grčku iz Albanije, nakon što je Grčka odbila ultimatum kojim je Italija tražila vojna uporišta na grčkoj teritoriji. Uz pomoć Nemaca, Grčka je okupirana u aprilu 1941. godine.

1962. godine – Okončana je kubanska raketna kriza sovjetski lider Nikita Hruščov saopštio je da je naredio povlačenje raketa sa Kube, a predsednik SAD Džon Ficdžerald Kenedi da će obustaviti blokadu te zemlje.

1974. godine – Šefovi arapskih država, uključujući i jordanskog kralja Huseina usvojili su Deklaraciju kojom su zatražili stvaranje nezavisne palestinske države.

1982. godine – Na opštim izborima u Španiji ubedljivu pobedu odnela je Socijalistička radnička partija Felipea Gonzalesa.

1995. godine – U požaru koji je izbio u metrou glavnog grada Azerbejdžana, Bakuu, poginulo je najmanje 289, a povređeno 270 ljudi.

2000. godine – Na Kosovu su, u organizaciji administracije UN održani lokalni izbori, na kojima je ubedljivo pobedio Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove. Kosovski Srbi su bojkotovali izbore, a jugoslovenske vlasti ih nisu priznale.

2001. godine – Američki predsednik Džordž Buš formirao je Grupu za praćenje inostranih terorista, kojom rukovodi javni tužilac Džon Eškroft, a zadatak grupe je da pronalazi i deportuje strane državljane koji ilegalno borave u SAD.

2002. godine – Visoki diplomata SAD-a Lorens Foli, ubijen je u Amanu (Jordan). Foli je u ambasadi SAD u Amanu vodio američku agenciju za međunarodnu pomoć i saradnju (USAID). On je prvi zapadni diplomata ikada ubijen u toj državi.

2005. godine – Umro je pozorišni i filmski velikan, glumac Ljuba Tadić. Bio je stalni član Beogradskog dramskog pozorišta, Narodnog pozorišta, Ateljea 212 i Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u kojima je ostvario veliki broj zapaženih uloga. Glumio je u više od 60 filmova i u mnogim radio i televizijskim dramama.

2011. godine – Umro je književnik i filozof Radomir Konstantinović, najpoznatiji po filozofsko-esejističkom delu “Filozofija palanke”.

2013. godine – Umro je Tadeuš Mazovjecki, prvi nekomunistički premijer u zemljama sovjetskog bloka od kraja Drugog svetskog rata i aktivista pokreta “Solidarnost”.

2013. godine – Umro je generalni direktor Radio-televizije Srbije i jedan od najpoznatijih srpskih novinara Aleksandar Tijanić.