Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 27. SEPTEMBRA

American actor Paul Newman (1925 - 2008) in a promotional portrait for 'Sweet Bird of Youth', directed by Richard Brooks, 1962. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

1601. godine – Rođen je francuski kralj Luj XIII, jedan od najmoćnijih evropskih monarha.

1825. godine – Prvom u svetu javnom železničkom prugom Darlington-Stokton u severoistočnoj Engleskoj, krenuo je voz s prvom parnom lokomotivom, kojom je upravljao njen konstruktor Džorž Stivenson.

1862. godine – Rođen je južnoafrički general i državnik Luis Bota, jedan od vođa Bura u ratu sa Englezima (1899-1902) i prvi premijer Južnoafričke Unije (1910-19).

1891. godine – Umro je ruski pisac Ivan Aleksandrovič Gončarov, autor romana “Oblomov”, u kojem je stvoren jedan od najznačajnijih tipova u svetskoj književnosti, kao i pojam “oblomovština”, sinonim za parazitizam i apatiju. Najpoznatija dela: “Obična priča”, “Ponor”, “Uspomene o Bjelinskom”.

1901. godine – Rođen je crnogorski revolucionar Ivan Milutinović, jedan od glavnih organizatora ustanka protiv okupatora u Drugom svetskom ratu, član Vrhovnog štaba Narodonoslobodilačke vojske i narodni heroj.

1917. godine – Umro je francuski slikar, grafičar i vajar Edgar Dega koji se smatra jednim od najboljih crtača u likovnoj umetnosti. Virtuoznost crtanja najbolje je iskazao slikajući ljudsko telo u pokretu. Najznačajnija dela: “Balerina, “Kupačica”, Pralja”.

1940. godine – Nemačka, Italija i Japan potpisali su u Berlinu desetogodišnji vojni i ekonomski pakt poznat pod nazivom Osovina Berlin-Rim-Tokio.

1947. godine – U Varšavi je osnovan Informacioni biro komunističkih i radničkih partija (Informbiro). Savetodavno i koordinaciono telo devet evropskih komunističkih i radničkih partija osnovano je na inicijativu SSSR-a, a sedište mu je do proleća 1948. godine bilo u Beogradu, potom u Bukureštu.

1970. godine – Na inicijativu predsednika Egipta Gamala Abdela Nasera, kralj Jordana Husein i vođa Palestinskog oslobodilačkog pokreta Jaser Arafat potpisali su u Kairu sporazum o okončanju građanskog rata u Jordanu.

2000. godine – Više desetina hiljada ljudi u centru Beograda i oko pola miliona širom Srbije burno su pozdravili proglašenje izborne pobede Demokratske opozicije Srbije (DOS) na izborima 24. septembra, kao i odluku lidera opozicije Vojislava Koštunice da ne prihvati drugi krug predsedničkih izbora koji su najavili sledbenici Slobodana Miloševića.

2000. godine – U eksploziji gasa u rudniku uglja u južnoj kineskoj provinciji Guidžu poginulo je 118 rudara.

2001. godine – Napadač u policijskoj uniformi upao je na sednicu lokalne skupštine švajcarskog kantona Zug i ubio 13, ranio 15 ljudi, a potom je izvršio samoubistvo.

2002. godine – Istočni Timor je postao 191. članica Ujedinjenih nacija.

2003. godine – Umro je Donald O’Konor, najpoznatiji po solo plesu u mjuziklu “Pevajući na kiši”.

2006. godine – Haški tribunal osudio je bivšeg predsednika Skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika na 27 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti. On je oslobođen optužbi za genocid i saučesništvo u genocidu.

2008. godine – Umro je američki glumac i oskarovac Pol Njumen.

2009. godine – Umro je kolumnista Njujork tajms-a i dobitnik Pulicerove nagrade Vilijam Sefajr stručnjak za jezik i bivši pisac govora u Beloj kući.

2011. godine – Umro je australijski naučnik i ginekolog Karl Vud zaslužan za prvo vantelesno začeće.