Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 27. JUNA

1550. – Rođen francuski kralj Šarl Deveti, tokom čije su vladavine od 1560. do 1574. počeli vjerski ratovi rimokatolika i hugenota.

1743. – U ratu za austrijsko nasljeđe britanski kralj Džordž Drugi porazio Francuze kod Detingena, kao posljednji monarh Velike Britanije koji je predvodio trupe u bici.

1838. – Rođen indijski pisac Bankim Čandra Čaterdži, prvi značajniji autor koji je pisao na bengalskom jeziku.

1846. – Rođen irski politički vođa i nacionalni borac za autonomiju Čarls Stjuart Parnel, koji je uveo nove metode u borbi protiv Engleza.

1877. – Ruske snage su prešle Dunav u ratu protiv Otomanskog carstva, u kojem su se na strani Rusije borile Srbija i Crna Gora.

1905. – Pobunjeni ruski mornari su na otvorenom moru zauzeli oklopnjaču “Potemkin” iz sastava Crnomorske flote i potom pod crvenom zastavom uplovili u luku u Odesi.

1908. – Okončana je “bombaška afera” uperena protiv crnogorskog kneza Nikole Prvog Petrovića.

1941. – Fašistička vlada mađarskog diktatora Mikloša Hortija, saveznika nacističke NJemačke Adolfa Hitlera u Drugom svjetskom ratu, objavila je rat SSSR-u.

1943. – Američki avioni su u Drugom svjetskom ratu bombardovali grčku pijestonicu Atinu, koja je bila pod njemačkom okupacijom.

1944. – Savezničke snage u Drugom svjetskom ratu zauzele francuski grad Šerbur, važnu luku na La Manšu.

1950. – U Jugoslaviji donesen “Osnovni zakon o upravljanju radnih kolektiva državnim privrednim preduzećima i višim privrednim udruženjima”, kojim je uvedeno radničko samoupravljanje.

1950. – Generalni sekretar UN Trigve Li zatražio od članica svjetske organizacije da pomognu Južnoj Koreji u sukobu sa Sjevernom Korejom, a istog dana predsjednik SAD Hari Truman naredio je američkom ratnom vazduhoplovstvu i mornarici da uđu u Korejski rat na strani Juga.

1954. – Prva nuklearna elektrana u svijetu otvorena u Obninsku, u blizini Moskve.

1976. – General Antonio Ramaljo Janeš izabran za predsjednika Portugalije na prvim predsjedničkim izborima poslije poluvjekovne diktature Antonija de Oliveire Salazara.

1978. – Sa sovjetskog kosmodroma “Bajkonur” lansiran vasionski brod “Sojuz 30”, u kojem su bili poljski major Miroslav Hermaševski i sovjetski pukovnik Peter Klimuk.

1986. – Međunarodni sud u Hagu presudio da su SAD prekršile međunarodno pravo, jer su pomagale pobunjenicima protiv ljevičarske vlade u Nikaragvi.

1991. – Teritorijalna odbrana Slovenije napala je vojnike Jugoslovenske narodne armije, čime je počeo rat u sjevernoj jugoslovenskoj republici i pale prve žrtve nasilne secesije.

1993. – Američke oružane snage bombardovale su iračku prijestonicu Bagdad sa 23 krstareće rakete. Cilj bombardovanja je bilo sjedište iračke obavještajne službe, ali je ubijeno i ranjeno i više desetina civila.

1997. – Predsjednik Tadžikistana Imomali Rahmonov i vođa islamista Said Abdulo Nuri potpisali mirovni ugovor o okončanju četvorogodišnjeg građanskog rata u toj bivšoj sovjetskoj republici.

1998. – U zemljotresu u području turskog grada Adana poginulo je najmanje 120 ljudi.

2000. – Vrhovni savjet odbrane za načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske /VRS/ postavio generala Novicu Simića. Saglasnost za Simićevo imenovanje potpisao je dotadašnji načelnik Generalštaba VRS general Momir Talić.

2003. – Bivši predsjednik Republike Srpske Biljana Plavšić prebačena iz Haga u Švedsku, na odsluženje zatvorske kazne, na koju je osuđena pred Haškim tribunalom.

2004. – U Srbiji održan drugi krug predsjedničkih izbora, u kojem je kandidat Demokratske stranke Boris Tadić pobijedio kandidata Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića. Prvi krug održan je 13. juna.

2007. – Penzionisani general i bivši komandant Glavnog štaba takozvane Armije BiH Rasim Delić, optužen za ratne zločine nad Srbima, otputovao u Hag.

2008. – Komisija za simbole Republike Srpske utvrdila je da prijedlog za novu himnu Srpske bude kompozicija “Moja republika” autora Mladena Matovića.

2008. – Bil Gejts otišao, nakon 30 godina, sa rukovodećeg mjesta američkog softverskog giganta “Majkrosofta” – da bi se posvetio filantropiji.