Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 21. SEPTEMBRA

1327. godine – Engleski kralj Edvard II ubijen je u zamku Berkli. Smatra se da su zločin izvršili kraljica Izabela i njen ljubavnik Rodžer de Mortimer, koji je potom vladao u ime prestolonaslednika Edvarda III.

1792. godine – Na prvoj javnoj sednici Konventa (revolucionarnog parlamenta) ukinuta je monarhija u Francuskoj.

1832. godine – Umro je škotski pisac Valter Skot, autor istorijskih romana “Rob Roj”, “Ajvanho”, “Veverli”… Skupljao je i narodne pesme i pisao epove iz istorije Škotske. Izdao je u engleskom prevodu i našu narodnu pesmu “Hasanaginica”. Izvršio je značajan uticaj na evropski roman.

1846. godine – Rođen je srpski političar i pisac Svetozar Marković, osnivač socijalističkog pokreta u Srbiji i prvi teoretičar realizma u srpskoj literaturi.

1860. godine – Umro je nemački filozof Artur Šopenhauer. paralipomena”.

1866. godine – Rođen je engleski književnik Herbert Džordž Vels, koji je svojim prvim romanom “Vremeplov” utemeljio naučnu fantastiku. Dela: “Nevidljivi čovek”, “Rat svetova”.

1938. godine – Vlada Čehoslovačke prihvatila je britansko-francuski plan o prepuštanju Sudetske oblasti nacističkoj Nemačkoj.

1939. godine – Rumunski fašisti, pripadnici “Gvozdene garde”, ubili su premijera Rumunije Armanda Kalineskua.

1949. godine – U Kini je formirana Centralna narodna vlada na čelu sa Mao Cedungom, koji je 1. oktobra proglasio Narodnu Republiku Kinu.

1956. godine – U atentatu je smrtno ranjen nikaragvanski diktator Anastazio Somoza. Umro je osam dana kasnije, a nasledio ga je sin Luis.

1957. godine – Umro je norveški kralj Hakon VII koji je vladao od 1905. godine, kada ga je, nakon ukidanja norveško-švedske unije, norveški parlament izabrao za kralja.

1964. godine – Malta je postala nezavisna posle 164 godine britanske vladavine.

1972. godine – Predsednik Filipina Ferdinand Markos zaveo je vanredno stanje u zemlji i stavio u zatvor hiljade protivnika njegovog režima. Markos je ostao na vlasti do 1986. godine.

1973. godine – Jugoslavija je prekinula diplomatske odnose sa Čileom, deset dana posle puča generala Augusta Pinočea, u kojem je ubijen predsednik Salvador Aljende.

1992. godine – Meksiko i Vatikan su uspostavili pune diplomatske odnose posle prekida od 130 godina.

1993. godine – Predsednik Rusije Boris Jeljcin raspustio je parlament pod optužbom da poslanici u parlamentu blokiraju ustavne reforme i izbore. Pobunjeni poslanici zabarikadirali su se u zgradi parlamenta, odakle su isterani uz pomoć vojske 4. oktobra.

1999. godine – Na Tajvanu je u zemljotresu poginulo više od 2.100 ljudi, a ranjeno oko 8.700.

2000. godine – Ruska vlada je odlučila da zamrzne ugovor sa Iranom o prodaji laserske tehnologije, nakon što su SAD izrazile zabrinutost zbog mogućnosti njenog korišćenja u izradi nuklearnog oružja.

2003. godine – Nakon 14 godina osmatranja planete Jupiter i njenih satelita, NASA je uništila posmatrački brod Galileo.