Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 20. SEPTEMBRA

480. godine p.n.e. – U pomorskoj bici kod ostrva Salamina u Egejskom moru, Grci su pod komandom atinskog vojskovođe Temistokla porazili Persijance koje je predvodio kralj Kserks I, čime je osigurana prevlast Atine na moru.

1519. godine – Portugalski moreplovac Fernando Magelan isplovio je iz Sevilje sa pet brodova na put oko sveta. Magelan je poginuo u borbi sa domorocima na ostrvu Muktan 1521, a u Sevilju se u septembru 1522. vratio samo jedan brod “Viktorija” sa 18 mornara. Tim putovanjem je prvi put oplovljena Zemlja.

1842. godine – Rođen je škotski hemičar i fizičar Džejms Đuer, pronalazač termos-boce. Prvi je proizveo tečan (1898), a zatim i čvrst vodonik (1899).

1863. godine – Umro je nemački filolog i pisac Jakob Grim osnivač savremene germanistike. Sa bratom Vilhelmom sakupio je i objavio čuvene priče i bajke za decu. Započeo je rad na velikom “Nemačkom rečniku” (1852). Prevodio je srpske narodne pesme koje je sakupio Vuk Stefanović Karadžić.

1934. godine – Rođena je italijanska filmska glumica Sofija Šikolone, poznata kao Sofija Loren, dobitnica Oskara 1961. godine za film “Dve žene”. Proslavila se filmovima “Čočara”, “Crna orhideja”, “Hleb, ljubav i …”, “Čežnja pod brestovima”.

1957. godine – Umro je finski kompozitor Jan Sibelijus autor sedam simfonija, popularnog violinskog koncerta i čuvene simfonijske poeme “Finlandija”.

1960. godine – Trinaest afričkih država koje su stekle nezavisnost i bivša britanska kolonija Kipar primljeni su u UN.

1970. godine – Sovjetski kosmički brod “Luna 16” spustio se na Mesec i pokupio uzorke mesečevog tla.

1979. godine – Žan Badel Bokasa, vladar Centralnoafričkog carstva, oboren je sa vlasti. Novi šef države, bivši predsednik Dejvid Dako vratio je zemlji status republike. Bokasa je 1965. godine vojnim udarom srušio Daka, a 1976. godine ukinuo republiku i proglasio se carem.

1990. godine – Parlamenti Istočne i Zapadne Nemačke potvrdili su ugovor o ujedinjenju dveju država.

1991. godine – Crnogorski parlament je u Žabljaku proglasio Crnu Goru ekološkom državom i prihvatio deklaraciju o zaštiti prirode. Projekat prve ekološke države u svetu prihvaćen je 1992. na svetskom eko-samitu u Brazilu pod pokroviteljstvom UN.

2000. godine – Umro je ruski kosmonaut German Titov, drugi čovek koji je leteo u svemir. Titov je avgusta 1961. godine, u brodu “Vostok 2”, proveo 25 sati u svemiru, obišavši zemlju 17 puta. Za zasluge u osvajanju vasione, dobio je najviše državne nagrade i zvanje heroja SSSR.

2001. godine – Albanski teroristi započeli su predaju poslednjih količina oružja NATO trupama u Makedoniji. prava.

2003. godine – Bivši američki predsednik Bil Klinton zvanično je otvorio Memorijalni centar u Potočarima (BiH) posvećen žrtvama masakra u Srebrenici 1995. godine, kada su snage Vojske Republike Srpske ubile oko 4.000 Bošnjaka.

2005. godine – U Beču je umro poznati “lovac na naciste” Simon Vizental koji je zaslužan za hapšenje više od 1.000 pripadnika nemačkog nacističkog režima, među kojima je jedan od najbližih Hitlerovih saradnika Adolf Ajhman, kao i bivši komandant koncentracionog logora Treblinka Franc Štangl.