Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 2. JUNA

1740. godine  –  Rođen je francuski pisac Donasjen Alfons Fransoa de Sad, poznat kao Markiz de Sad. Njegovi romani smatraju se patološkom pornografijom, ali i delima koja ruše ustaljene društvene norme. Dela: “Justina”, “Žilijeta”, “120 dana Sodome”. Od njegovog prezimena potiče izraz sadizam.

1771. godine  –  Rusija je u ratu sa Turskom preuzela poluostrvo Krim.

1790. godine –  U Novom Sadu je otvorena prva knjižara. Vlasnik Emanuel Janković štampao je u svojoj štampariji i prvi katalog knjiga.

1840. godine –  Rođen je engleski pisac Tomas Hardi.

1857. godine –  Rođen je engleski kompozitor i violinista Edvard Vilijam Elgar.

1882. godine –  Umro je italijanski revolucionar Đuzepe Garibaldi, vođa pokreta za nezavisnost i ujedinjenje Italije. .

1904. godine –  Rođen je američki olimpijski šampion i filmski glumac Džoni Vajsmiler. Prvi je uspeo preplivati 100 metara za manje od jednog minuta. Osvojio je tri zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1924. godine i dve 1928. godine. Poznatiji je, međutim, kao tumač glavne uloge u filmovima o Tarzanu.

1924. godine –  Američki Kongres priznao je državljanstvo Indijancima, starosedeocima na teritoriji na kojoj su stvorene SAD.

1940. godine –  Rođen je grčki kralj Konstantin II, poslednji monarh Grčke. Krunu je nasledio od oca Pavla I 1964. godine, a tri godine kasnije, kada je vojna hunta preuzela vlast u Grčkoj, bio je primoran da ode u izgnanstvo. Vojne vlasti su 1973. godine ukinule monarhiju.

1946. godine –  Italijani su se na referendumu izjasnili za republiku time odbacili monarhiju Savojske dinastije.

1949. godine –  Država Transjordanija je promenila naziv u Hašemitska kraljevina Jordan.

1953. godine –  Britanska kraljica Elizabet II krunisana je u Vestminsterskoj katedrali u Londonu.

1955. godine –  Jugoslovenski i sovjetski lideri, Josip Broz Tito i Nikita Hruščov, potpisali su Beogradsku deklaraciju kojom su normalizovani odnosi Jugoslavije i SSSR, narušeni rezolucijom Informbiroa iz 1948. godine.

1965. godine –  U eksploziji mine u japanskom rudniku uglja blizu Fukuoke poginulo je najmanje 200 rudara.

1966. godine –  Američki vasionski brod Servejer izveo je prvo uspešno meko spuštanje na mesec i počeo da šalje prve slike mesečeve površine.

1969. godine –  U sudaru australijskog nosača aviona “Melburn” i američkog razarača “Frenk E. Evans” u Južnokineskom moru, poginula su 74 američka mornara.

1979. godine –  Papa Jovan Pavle II stigao je u Poljsku, u prvu posetu pape jednoj komunističkoj zemlji.

1983. godine –  SSSR je sa satelita u zemljinoj orbiti lansirao novu vasionsku sondu za istraživanje planete Venere.

1987. godine –  Umro je španski gitarista Andres Segovija, koji se proslavio interpretacijama klasične muzike na gitari. Transkribovao je za gitaru kompozicije Johana Sebastijana Baha i Hendla (Handel).

1992. godine –  Danci su se na referendumu izjasnili protiv Mastrihtskog ugovora Evropske unije.

1997. godine – Umrla je američka teniserka Jelen Jakobs (88). U karijeri osvojila je četiri američke titule u singlu (1932-1935), a Vimbldon 1936. godine kada je proglašena prvom igračicom sveta.

1998. godine –  Srpska policija u Beogradu presrela je i brutalno pretukla studente koji su krenuli prema zgradi Vlade Srbije da izraze protest zbog novog Zakona o univerzitetu.

1999. godine –  Žene Japana izborile su se za upotrebu pilula za kontracepciju, tri decenije nakon što se pilula pojavila na Zapadu.

2000. godine –  Glavni tužlac Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu Karla del Ponte izjavila je u Savetu bezbednosti UN da nema osnova za pokretanje istrage o eventualnim ratnim zločinima NATO-a tokom bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine.

2004. godine –  Umro je bugarski operski pevač Nikolaj Gjaurov, čuven po ulogama Don Bazilija u “Seviljskom berberinu” i Mefistofelesa u “Faustu”.

2005. godine –  Umro je Džordž Majkan, legendarni američki i svetski košarkaš i prva superzvezda NBA lige.

2008. godine –  Umro je legendarni američki ritam i bluz muzičar Bo Didli. Među njegovim hitovima su “I’m a Man”, “Who Do You Love”, “Before You Accouse Me” i “Mona”.

2014. gdine –  Španski kralj Huan Karlos Prvi odrekao se prestola u korist svog sina, princa Felipea. Huan Karlos je na tronu bio 39 godina. Na presto je došao posle smrti diktatora Franciska Franka u novembru 1975. godine.