Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 18. OKTOBRA

1405. godine – Rođen je Enea Silvio Pikolomini, papa Pije II od 1458. godine, koji je pokušao da ujedini Evropu u krstaški pohod protiv Turske.

1692. godine – Postavljen je kamen temeljac Petrovaradinske tvrđave kod Novog Sada, koja je postala jedno od najznačajnijih austrijskih strateških utvrđenja u borbi protiv Turaka.

1697. godine – Rođen je italijanski slikar Đovani Antonio Kanal, poznat kao Kanaleto, čuveni majstor venecijanskih pejsaža.

1842. godine – Rođen je srpski političar, ekonomista i istoričar Čedomilj Mijatović, član Srpske kraljevske akademije, utemeljivač Narodne banke Srbije. Kao šef srpske diplomatije potpisao je sa Austro-Ugarskom 1881. godine Tajnu konvenciju, a kao ministar finansija je uveo dinar kao novčanu jedinicu u Srbiji i metarski sistem mera.

1860. godine – Britanske trupe su, tokom Opijumskog rata spalile do temelja Juanmingjuan, letnju carsku palatu u Pekingu.

1867. godine – SAD su formalno preuzele suverenitet nad Aljaskom koju su 30. marta 1867. godine kupile od Rusije za 7,2 miliona dolara.

1922. godine – Osnovana je Britanska radio kompanija (BBC).

1925. godine – Rođena je grčka glumica Melina Merkuri, veoma angažovana šezdesetih godina 20. veka u borbi protiv vojne hunte, potom ministar kulture u vladi grčkih socijalista (“Ciganin i džentlmen”, “Nikad nedeljom”, “Fedra”, “Slatka ptica mladosti”).

1926. godine – Rođen je Čarls Edvard Anderson Beripoznatiji kao Čak Beri, američki kompozitor i pevač, začetnik rokenrola.

1931. godine – Umro je američki pronalazač Tomas Alva Edison. Patentirao je više od 1.000 izuma, među kojima su električna sijalica sa ugljenim vlaknom, fonograf, mikrofon, kinetoskop. U njegovoj čuvenoj laboratoriji u Menlo Parku, blizu Njujorka radio je 1884. godine i Nikola Tesla.

1991. godine – Televizija Beograd je počela da emituje program preko satelita.

1998. godine – Najmanje 700 ljudi je poginulo u eksploziji naftovoda na jugu Nigerije.

2000. godine – Predsednik Crne Gore Milo Đukanović odbio je učešće u vladi SR Jugoslavije i založio se za nastavak političkog dijaloga Srbije i Crne Gore o novoj državnoj zajednici.

2001. godine – Četvorica sledbenika Osame bin Ladena, vođe terorističke organizacije Al Kaida, osuđeni su u Njujorku na doživotnu robiju bez prava žalbe za bombaške napade koje su izvršili 1998. godine na američke ambasade u Africi.

2002. godine – Na moskovskom bulevaru Novi Arbat ubijen je Valentin Tcvetkov, guverner Magadana, regiona na dalekom istoku Rusije.

2008. godine – Lideri Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije, Boris Tadić i Ivica Dačić, potpisali su Deklaraciju o političkom pomirenju tih stranaka.

2011. godine – Umro je američki novinar, scenarista, producent i rezziser Norman Korvin čije su radijske emisije o Drugom svetskom ratu bile prekretnica u oblasti radijskog programa.