Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 18. JUNA

1155. – Njemačkog kralja Fridriha Prvog Barbarosu za rimskog cara krunisao papa Adrijan Četvrti.

1429. – Francuske snage pod vođstvom Jovanke Orleanke i vojvode od Alensona kod Patea sustigle i porazile engleske trupe, koje su se povlačile poslije neuspjele opsade Orleana.

1583. – U Londonu izdata prva polisa životnog osiguranja u svijetu.

1812. – Kongres SAD usvojio deklaraciju o objavi rata Velikoj Britaniji zbog nametnutih trgovinskih ograničenja.

1815. – Britanska armija feldmaršala Artura Velzlija, vojvode od Velingtona i pruske snage feldmaršala Gebharda Leberehta fon Blihera kod Vaterloa u Belgiji potukle vojsku francuskog cara Napoleona Prvog Bonaparte. Poraz je primorao Napoleona da 22. juna drugi put abdicira, poslije čega je zatočen na ostrvo Sveta Jelena u Atlantiku, gdje je umro 1821.

1868. – Rođen mađarski ratni zločinac admiral Mikloš Horti de Nađbanja

1881. – Rusija, Austrija i NJemačka potpisale tajni savez “Ligu tri cara”.

1882. – Rođen bugarski revolucionar i državnik Georgi Mihajlovič Dimitrov.

1884. – Rođen francuski političar Eduar Dalađe, potpisnik Minhenskog pakta s nacističkom NJemačkom 1938, kojim je Adolfu Hitleru omogućeno da okupacijom Sudeta rasparča Čehoslovačku. Između dva svjetska rata triput je bio francuski premijer, a u Drugom svjetskom ratu je poslije okupacije Francuske interniran u NJemačku.

1936. – Umro ruski pisac Aleksej Maksimovič Pješkov, poznat kao Maksim Gorki.

1940. – Francuski general Šarl de Gol u Drugom svjetskom ratu iz Londona uputio radio poruku zemljacima da se odupru okupaciji nacističke NJemačke i objavio da je on vođa “slobodnih Francuza”.

1940. – Nijemci u Drugom svjetskom ratu zauzeli stateški značajnu francusku luku Šerbur.

1942. – Rođen engleski muzičar Pol Mekartni, član engleskog vokalno-instrumentalnog kvarteta “Bitlsi”, koji su šezdesetih godina 20. vijeka postali najpopularniji rok sastav svih vremena. Poslije raspada “Bitlsa” 1972. nastavio je samostalnu muzičku karijeru.

1953. – Proglašena Republika Egipat na čelu sa generalom Mohamedom Nagibom – vođom pobune u kojoj je 1952. s vlasti zbačen kralj Faruk – predsjednik.

1965. – Vazduhoplovni vicemaršal Ngujen Kao Ki, američki štićenik, preuzeo vlast kao premijer Južnog Vijetnama i pozvao na odlučniji rat protiv oslobodilačkog pokreta Vijetkong.

1968. – Britanski Dom lordova odbacio odluku laburističke vlade o sankcijama protiv režima bijele manjine u Rodeziji.

1972. – Britanski putnički avion “Trajdent” srušio se ubrzo po polijetanju iz Londona, usmrtivši svih 118 ljudi u letjelici.

1975. – Ubici kralja Saudijske Arabije Fejsala u martu 1975, kraljevom sinovcu princu Fejsalu Musaidu, javno odrubljena glava ispred palate vlade u Rijadu.

1979. – U Beču Leonid Iljič Brežnjev i DŽimi Karter potpisali sporazum između SSSR-a i SAD-a “SALT 2” o ograničenju strateškog nuklearnog naoružanja.

1987. – Izrael osudio odluku poglavara rimokatoličke crkve pape Jovana Pavla Drugog da primi u audijenciju predsjednika Austrije Kurta Valdhajma, umiješanog u ratne zločine nacista u Drugom svjetskom ratu.

1993. – Savjet bezbjednosti UN odobrio slanje 7.600 “plavih šljemova” u šest gradova u BiH.

1996. – Benjamin Netanjahu preuzeo dužnost premijera Izraela kao najmlađi šef vlade u istoriji te zemlje, poslije izborne pobjede njegove desničaske koalicije.

1997. – Turski premijer Nedžmetin Erbakan, prvi islamista u istoriji moderne Turske na čelu vlade, podnio ostavku, čemu je prethodio snažan pritisak tradicionalno sekularnog turskog armijskog vrha.

1998. – Bivši komandant ustaškog koncentracionog logora Jasenovac i ratni zločinac Dinko Šakić stigao je iz Argentine na zagrebački aerodrom, gdje su ga hrvatski pravosudni organi službeno uhapsili i sproveli u istražni zatvor.

1999. – Američki i ruski pregovarači postigli su sporazum u Helsinkiju o učešću Rusije u mirovnim snagama na Kosmetu. Prema sporazumu, oko 3.000 ruskih vojnika biće pridodato američkom, njemačkom i francuskom kontingentu, dok će manja ruska jedinica biti stacionirana na aerodromu Slatina u Prištini.

2004. – Bivši načelnik Štaba Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske Dragan Obrenović upućen u Norvešku na izdržavanje kazne od 17 godina zatvora, koja mu je izrečena zbog progona srebreničkih muslimana.

2006. – Na referendumu u Kataloniji građani podržali veću autonomiju tog španskog regiona od centralne vlasti u Madridu.

2007. – U Sarajevu predstavljen projekat Istraživačko-dokumentacionog centra u kojem se navodi da je u ratu u BiH od 1992. i 1995. poginulo ukupno 97.207 osoba – od kojih 64.036 su Bošnjaci-muslimani, 24.905 žrtava je srpske nacionalnosti, 7.788 Hrvata i 478 ostalih.