Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 17. SEPTEMBRA

1580. godine – Rođen je španski pisac Fransisko Gomez de Kevedo i Viljegas, velikan Zlatnog veka španske književnosti i jedan od najznačajnijih satiričara u svetskoj književnosti. Najznačajnija dela: “Snoviđenja”, “Život lupeža”.

1631. godine – U Tridesetogodišnjem ratu Šveđani i nemački protestanti pod komandom švedskog kralja Gustava Adolfa pobedili su carsku vojsku (Katolička liga) pod vođstvom grofa Tilija kod Lajpciga.

1665. godine – U Londonu je izbila epidemija kuge u kojoj je umrlo oko 70.000 ljudi.

1787. godine – Delegati 12 od tadašnjih 13 država SAD potpisali su Ustav SAD. Uz kasnije dodate amandmane, taj ustav je i sada na snazi i najstariji je važeći ustav u svetu.

1796. godine – Prvi predsednik SAD Džorž Vašington uputio je američkom narodu oproštajnu poruku (Farewell Address) i povukao se na svoje imanje. Za predsednika je izabran 1788. godine.

1809. godine – Mirom u Fredrikshamu završen je švedsko-ruski rat u kojem je Rusija osvojila Finsku.

1889. godine – Povodom 500. godišnjice Kosovske bitke, u kraljevini Srbiji ustanovljen je “Orden kneza Lazara”, koji su mogli da nose samo vladar i punoletni prestolonaslednik.

1918. godine – Posle trodnevne ofanzive, Prva i Druga srpska armija su uz pomoć dve francuske divizije probile Solunski front u Prvom svetskom ratu.

1931. godine – RCA Viktor kompanija predstavila je prvu long-plej gramofonsku ploču na 33 obrtaja u hotelu Savoj u Njujorku.

1939. godine – Sovjetska Crvena armija ušla je u Poljsku sa istoka, zaposela krajeve zapadne Belorusije i Ukrajine i zarobila 217.000 Poljaka. Istovremeno Nemci su napali Varšavu iz vazduha i sa kopna.

1961. godine – Obešen je bivši turski premijer Adnan Menderes, kojeg je u maju 1960. godine oborila vojna hunta generala Džemala Gursela i osudila na smrt zbog izdaje reformskih principa Kemala Ataturka.

1994. godine – Umro je britanski filozof austrijskog porekla Karl Rajmund Poper, jedan od najuticajnijih mislilaca 20. veka. Napisao je: “Logika istraživanja”, “Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji”, “Beda istoricizma”.

1997. godine – U blizini Fojnice, u centralnoj Bosni, srušio se helikopter UN u kojem su poginuli 12 predstavnika međunarodne zajednice i pomoćnik Visokog predstavnika UN za Bosnu i Hercegovinu Gerd Vagner.

2001. godine – Makedonska vlada je saopštila da će NATO trupama dozvoliti da ostanu u zemlji i po završetku njihovog mandata.

2014. godine – Južnokorejska Nagrada za mir dodeljena je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel zbog njene “stalne svesti” o odgovornosti Nemačke u nacističkim zločinima.