Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 12. AVGUSTA

1450. godine – Englezi su u Stogodišnjem ratu predali Francuzima lučki grad Šerbur čime je francuski kralj Šarl VII završio osvajanje Normandije.

1503. godine – Rođen je danski kralj Kristijan III. Na presto je došao 1534. godine tokom građanskog rata protestanta i katolika. Kao pobornik Reformacije, ustanovio je Luteransku crkvu u Danskoj.

1687. godine – Austrijska i mađarska vojska pod komandom Ludviga Vilhelma Badenskog pobedila je u odlučujućoj bici kod Mohača tursku vojsku Mohameda IV.

1813. godine – Austrija je objavila rat Napoleonu.

1827. godine – Umro je engleski slikar, bakrorezac i pisac Vilijam Blejk, pesnik intuicije i mašte.

1848. godine – Umro je engleski inženjer i pronalazač Džordž Stivenson. Razvio je i unapredio konstrukciju parne lokomotive.

1849. godine – Austrijska vojska uz pomoć Rusije ugušila je Mađarsku revoluciju, a nacionalni lider Lajoš Košut napustio je zemlju.

1898. godine – Potpisivanjem protokola, kojim je Španija ustupila SAD-u Kubu i Portoriko, završen je Špansko-američki rat. SAD su istovremeno anektirale Havaje.

1900. godine – Umro je austrijski velemajstor Vilhelm Štajnic, prvi zvanični svetski šampion u šahu.

1914. godine – Velika Britanija je u Prvom svetskom ratu objavila rat Austro-Ugarskoj.

1914. godine – Počela je Cerska bitka, završena 20. avgusta pobedom srpske vojske nad austrougarskom. To je bila prva srpska i prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu.

1925. godine – Rođeni su britanski blizanci Noris i Ros Mekverter, koji su osnovali Ginisovu knjigu rekorda. Rosa je 1975. godine ubio pripadnik Irske republikanske armije.

1944. godine – Proradio je prvi naftovod pod morem kojim je ispod Lamanša nafta isporučivana savezničkim snagama u Francuskoj. Kroz naftovod je dnevno prolazilo 700 tona nafte.

1955. godine – Umro je nemački pisac Tomas Man, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1929. godine.

1960. godine – SAD su lansirale prvi komunikacijski satelit “Eho I”.

1970. godine – U okviru “nove istočne politike” nemački kancelar Vili Brant potpisao je u Moskvi sporazum kojim su se Zapadna Nemačka i SSSR odrekle sile u međusobnim odnosima i priznale postojeću granicu između dve nemačke države.

1976. godine – Pripadnici libanske desnice, nakon jednomesečne opsade i žestokih borbi, osvojili su palestinski logor Tel-El Zatar.

1978. godine – Japan i Kina potpisali su u Pekingu sporazum o miru i prijateljstvu.

1982. godine – Umro je američki filmski i pozorišni glumac Henri Fonda. Igrao je u više od 80 filmova, a Oskar je dobio za ulogu u svom poslednjem filmu “Na zlatnom jezeru”.

1984. godine – U Los Anđelesu su završene 23. Olimpijske igre na kojima je učestvovalo 140 zemalja. Reprezentacija SFR Jugoslavije osvojila je sedam zlatnih medalja, četiri srebrne i sedam bronzanih.

1985. godine – U avionskoj nesreći “Boinga 747” japanske kompanije “Jal” na planini Osutaka u blizini Tokija, preživelo je samo četvoro od 524 putnika i članova posade.

1992. godine – SAD, Kanada i Meksiko postigli su sporazum o stvaranju jedinstvene zone slobodne trgovine, čime je stvoren najveći svetski trgovinski blok.

2000. godine – U Barencovom moru je potonula ruska nuklearna podmornica Kursk, nakon dve eksplozije prouzrokovane kvarom. U ovoj nesreći poginulo je svih 118 članova posade.

2001. godine – Više od 11.000 stanovnika japanskog ostrva Okinava evakuisano je pre demontiranja američke bombe teške 36 kilograma, preostale iz II svetskog rata.

2014. godine – Umrla je holivudska zvezda i dobitnica Oskara, glumica Lorin Bekol, koja je slavu stekla u “zlatno doba Holivuda”, ulogama u filmovima, klasicima: “Imati i nemati”, “Veliki san”, “Ki Largo”, “Kako se udati za milionera”, “Ubistvo u Orijent ekspresu”…