Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 11. SEPTEMBRA

1524. godine – Rođen je francuski pisac Pjer de Ronsar najznačajniji pesnik renesansne pesničke škole “Plejada”, koja je izvršila preokret u francuskoj poeziji i utemeljila novi poetski izraz i jezik.

1709. godine – Anglo-holandsko-austrijske trupe pod komandom vojvode od Marlboroa i princa Eugena Savojskog pobedile su Francuze u bici kod Malplakea, poslednjoj velikoj bici u Ratu za špansko nasleđe (1701-14).

1773. godine – Ubijen je Šćepan Mali, lažni ruski car Petar III koji se nametnuo Crnogorcima kao vladar. Tokom vladavine od 1767. godine izmirio je plemena, uveo sud, započeo popis stanovništva i imovine i počeo da gradi puteve. Prema predanju ubio ga je sluga, mletačko-turski agent po nalogu skadarskog paše.

1830. godine – Proglašena je republika Ekvador kao deo konfederacije Kolumbije.

1855. godine – Nakon jedanaest meseci opsade, britanske, francuske i turske trupe zauzele su Sevastopolj, najznačajniju rusku bazu u Crnom moru. Time je okončana najveća operacija u Krimskom ratu.

1880. godine – Rođen je srpski glumac Dobrica Milutinović, prvak Drame nacionalnog teatra više od pola veka.

1883. godine – Rođen je ruski revolucionar Grigorij Jevsejevič Zinovjev, jedan od boljševičkih lidera i organizatora Oktobarske revolucije.

1885. godine – Rođen je engleski pisac Dejvid Herbert Lorens, koji se smatra nosiocem duhovne opozicije viktorijanskim načelima britanskog društva.

1917. godine – Rođen je filipinski državnik Ferdinand Markos.

1921. godine – Osnovan je Jugoslovenski atletski savez.

1922. godine – Liga naroda je, uprkos protestima Arapa, potvrdila britanski mandat nad Palestinom.

1962. godine – Britanska pop grupa “Bitlsi” snimila je prvi singl “Love me do”. Producent Džordž Martin smatrajući da bubnjar Ringo Star nema dovoljno iskustva, zamenio ga je Endi Vajtom.

1971. godine – Umro je ruski državnik Nikita Sergejevič Hruščov, šef sovjetske Komunističke partije od 1953. do 1964. godine, koji je počeo proces destaljinizacije u Sovjetskom Savezu.

1973. godine – U Čileu je u vojnom udaru ubijen predsednik Čilea Salvador Aljende, prvi levičar marksista izabran na izborima za šefa države u zapadnoj hemisferi.

1979. godine – Tokom posete Moskvi, umro je angolski državnik i pesnik Agostinjo Neto, prvi predsednik Angole, predvodnik borbe za oslobođenje zemlje od portugalske kolonijalne vlasti, uspešno okončane 1975. godine.

1995. godine – Hiljade ljudi demonstriralo je ulicama Pariza u znak protesta zbog obnavljanja francuskih nuklearnih proba u južnom Pacifiku.

1997. godine – Škoti su na referendumu prihvatili plan britanske laburističke vlade za uspostavljanje parlamenta Škotske, prvi put posle gotovo 300 godina.

2000. godine – Ruski i američki kosmonauti Jurij Malenčenko i Edvard Lu uspešno su okončali šestočasovni izlazak u otvoreni kosmos na Međunarodnoj kosmickoj stanici (MKS), nakon što su spojili dva bloka stanice sa uređajem koji fiksira magnetsko polje zemlje.

2001. godine – U samoubilačkom terorističkom napadu otetim avionima na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu, poginule su 2.752 osobe.

2003. godine – U Švedskoj je preminula ministarka inostranih poslova Ana Lind, dan nakon što je teško ranjena nožem u tržnom centru u Stokholmu.

2004. godine – U udesu grčkog vojnog helikoptera, nedaleko od Svete Gore, poginulo je 17 putnika i članova posade, među kojima i patrijarh aleksandrijski i sveafrički Petros.

2007. godine – Umro je legendarni džez klavijatursta i kompozitor Džo Zavinul koji je svetsku slavu stekao svirajući klavijature na albumima Majlsa Dejvisa, “Bitches Brew” i rok grupe “Veder Riport”, čiji je jedan od osnivača.

2009. godine – Umro je američki televizijski i filmski scenarista Lari Gelbart najpoznatiji po radu na hit seriji “M.A.C.H” i “Tutsi”. Dobitnik je nagrade Toni i Emi.