Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 11. JULA

1533. – Papa Klement Sedmi zaprijetio engleskom kralju Henriju Osmom da će ga ekskomunicirati iz Rimokatoličke crkve ako ne obnovi brak sa Katarinom Aragonskom, od koje se razveo u maju 1533. Henri Osmi je ignorisao prijetnju, raskinuo sve veze s Vatikanom i 1534. osnovao Anglikansku crkvu, proglasivši se za njenog poglavara.

1804. – Bivši potpredsjednik SAD Aron Ber ubio bivšeg ministra finansija Aleksandera Hamiltona, u dvoboju izazvanom političkim rivalstvom i međusobnim optužbama.

1844. – Rođen srpski kralj Petar Prvi Karađorđević, kralj Srbije od 1903. do 1918. A od 1918. godine do smrti /1921/ bio je na čelu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

1876. – U crnogorsko-turskom ratu od 1876. do 1878. Crnogorci u boju na Fundini u Kučima do nogu potukli odred od oko 6.000 turskih vojnika.

1920. – Rođen američki filmski i pozorišni glumac ruskog porijekla Taiđe Kan, poznat kao Jul Briner, fizički izuzetno upečatljiv, snažna ličnost jake volje i magnetske glumačke privlačnosti.

1921. – Poslije pobjede revolucije privremena narodna vlada proglasila je nezavisnost Mongolije pod nazivom Narodna Republika Mongolija.

1935. – Umro francuski oficir jevrejskog porijekla Alfred Drajfus, koji je 1894. lažno optužen da je NJemačkoj odavao vojne tajne i osuđen na doživotnu robiju samo na osnovu sumnji i izjava grafoloških stručnjaka. Poslat je u jedan od najgorih zatvora na svijetu – na Đavolskim ostrvima u Francuskoj Gijani. U njegovu odbranu ustao je najslavniji pisac tog vremena Emil Zola, koji je pod naslovom “Optužujem” u listu “Oror” objavio otvoreno pismo predsjedniku Republike. Tek u julu 1906. kapetan Drajfus je rehabilitovan, vraćen u vojsku i unapijeđen u čin majora.

1937. – Umro američki kompozitor, porijeklom ruski Jevrejin, DŽordž Geršvin, koji je u klasičnu muziku unio elemente folklora, popularne muzike, crnačkih duhovnih pjesama i bluza.

1960. – “Premijer” provincije Katanga Moiz Čombe – eksponent belgijskih i drugih zapadnih kompanija u Kongu – proglasio “nezavisnost” te rudnim blagom prebogate kongoanske provincije.

1978. – Od eksplozije cisterne s tečnim gasom u španskom mediteranskom turističkom kampu u mjestu San Karlos de la Rapita poginulo najmanje 180 ljudi.

1979. – Američka vasionska stanica “Skajlab” se poslije šestogodišnjeg kruženja oko Zemlje raspala prilikom prizemljenja.

1982. – Umro Mehmed-Meša Selimović, član Srpske akademije nauka i umjetnosti, jedan od najvećih srpskih književnika 20. vijeka.

1989. – Umro engleski pozorišni i fimski glumac, režiser i producent Lorens Olivije, jedan od najvećih tumača likova iz djela Viljema Šekspira, prvi glumac kojem je za života dodijeljena plemićka titula.

1991. – Avion sa muslimanskim hodočasnicima iz Nigerije srušio se u plamenu u gradu DŽeda, u Saudijskoj Arabiji, što nije preživio niko od 261 putnika i članova posade.

1995. – Vojska Republike Srpske ušla u Srebrenicu, jednu od šest takozvanih “zaštićenih zona”.

2004. – Boris Tadić preuzeo dužnost predsjednika Srbije.

2008. – Umro je Majkl Debejki, američki hirurg, inovator u oblasti hirurgije srca i krvnih sudova. Debejki je još tokom studija usavršio i dizajnirao neke medicinske instrumente. Razvio je vještačko srce i srčane pumpe neophodne prilikom presađivanja. Svjetski poznat hirurg, radio je kao profesor Bejlor fakulteta u Hjustonu, kao i direktor čuvenog “Centra za srce”.

2015. – Premijer Srbije Aleksandar Vučić zasut je kamenicama i drugim predmetima tokom posjete Memorijalnom centru u Potočarima, a masa je, uzvikujući “Alahu ekber”, nasrnula na obezbjeđenje u pokušaju da stigne do njega.