Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 1. JULA

1796. – Na Cetinju, na inicijativu vladike crnogorskog Petra Prvog Petrovića – NJegoša, održana skupština starješina Crne Gore, koji su, pod zakletvom, usvojili odluku da će “svi protiv opšteg hristijanskog neprijatelja poć`” i vojevati za slobodu, otadžbinu, žene i djecu. Bio je to prvi dokument u kojem je svijest o otadžbini dignuta na stepen pravne obaveze.

1804. – Rođena francuska književnica Armandina Oror Lusil Dipen, baronica Didevan, poznata kao Žorž Sand, preteča feminizma, autor sentimentalnih, socijalnih i seoskih romana i priča.

1835. – U Pešti štampan prvi broj “Serbskog narodnog lista”, ilustrovanog književnog sedmičnika Srba u Mađarskoj, koji je pokrenuo publicista i urednik “Letopisa Matice srpske” Teodor Pavlović. List je s kraćim prekidima izlazio do 1848.

1839. – Umro turski sultan Mahmud Drugi.

1853. – Umro srpski pisac Branko Radičević, romantičarski lirski pjesnik mladosti, ljubavi i patriotskog zanosa.

1860. – Umro američki pronalazač Čarls Gudjer, koji je 1839. otkrio proces vulkanizacije kaučuka, što je doprinijelo brzom razvoju industrije guma, posebno prozvodnje automobilskih guma.

1872. – Rođen francuski inženjer i pilot Luj Blerio, pionir vazduhoplovstva, koji je 1909. prvi avionom preletio La Manš.

1876. – Umro ruski revolucionar Mihail Aleksandrovič Bakunjin, najznačajniji mislilac anarhizma.

1884. – Umro američki detektiv škotskog porijekla Alen Pinkerton, koji je 1850. osnovao Nacionalnu detektivsku organizaciju “Pinkerton”.

1887. – Počela da radi prva astronomsko-meteorološka stanica u Srbiji, koju je u svojoj kući na Vračaru u Beogradu organizovao profesor Velike škole Milan Nedeljković.

1896. – Umrla američka književnica Herijet Elizabet Bičer Stou, borac za ženska prava i oslobađanje crnih robova. Romanom “Čiča-Tomina koliba”, u kojem je crnačko ropstvo podvrgla snažnoj kritici, doprinijela je ukidanju ropstva u SAD.

1902. – Rođen američki filmski režiser njemačkog porijekla Vilijam Vajler.

1921. – Na tajnom sastanku u Šangaju osnovana Komunistička partija Kine, koja je nepune tri decenije kasnije osvojila vlast.

1931. – Rođena američka filmska glumica francuskog porijekla Lesli Karon, zapažena u filmskim mjuziklima pedesetih godina 20. vijeka. Filmovi: “Amerikanac u Parizu”, “Žiži”, “Lili”, “Fani”.

1942. – Trupe nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, poslije osmomjesečne opsade, zauzele Sevastopolj, najvažniju rusku crnomorsku luku na poluostrvu Krim.

1960. – Gana postala republika, s prvim predsjednikom Kvame Nkrumahom.

1961. – Rođen američki atletičar afričkog porijekla Karl Luis, jedan od najuspješnijih sportista 20. vijeka.

1962. – Afrička republika Ruanda i kraljevina Burundi stekle nezavisnost.

1966. – Na sjednici Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, poznatoj kao “Brionski plenum”, na osnovu montiranih optužbi oštro je osuđena Služba bezbjednosti zbog navodnog štetnog djelovanja na razvoj samoupravnog sistema. Glavna žrtva političkog obračuna Aleksandar Ranković, blizak saradnik Josipa Broza /Tito/, prinuđen je da podnese ostavku na sve funkcije.

1969. – Danska postala prva zemlja u kojoj je dopuštena prodaja i proizvodnja pornografije.

1974. – Umro argentinski državnik Huan Domingo Peron, predsjednik od 1946. do 1955. i od 1973. do smrti.

1990. – Na referendumu u Srbiji izglasano donošenje novog ustava i raspisivanje višestranačkih izbora. Na referendum je izašlo 75,2 odsto birača, od kojih je 96,8 odsto glasalo “za”.

1991. – Predsjedništvo Jugoslavije na insistiranje Evropske zajednice prihvatilo naimenovanje predstavnika Hrvatske Stipe Mesića za predsjednika Predsjedništva.

1991. – Lideri istočnoevropskih zemalja na sastanku u Pragu ukinuli Varšavski pakt, koji su 14. maja 1955. zaključili SSSR, Bugarska, Poljska, Rumunija, Čehoslovačka i Mađarska, kao odgovor na stvaranje NATO pakta.

1992. – Hrvatska avijacija bombardovala relejni predajnik na Veležu.

1992. – Vlada Srpske Republike BiH donijela odluku da uvede monetu Srpske Republike BiH.

1994. – Vođa Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat došao u Palestinu, okončavši 27-godišnje izbjeglištvo.

1997. – Umro američki filmski glumac Robert Čarls Daran Mičam.

2000. – Ustavni sud BiH donio odluku o konstitutivnosti naroda u BiH, po žalbi tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića. Ustavni sud BiH osporio je dijelove ustava Republike Srpske i FBiH u kojima su konstitutivnim narodima u Srpskoj proglašeni Srbi, odnosno u FBiH Hrvati i Bošnjaci.

2004. – U Los Anđelesu umro glumac Marlon Brando /80/.