Region

Dodikov i Bakirov udar na Beograd?!

Ovo je stav koji poznati novinar slobodan Vasković prenosi na svom blogu.

– Milorad Dodik je Republiku Srpsku, odavno, pretvorio u nosač ruskog udara na Beograd, čiji je glavni cilj sprečavanje rješavanja pitanja Kosova i Metohije. Dodik je, uz to, i ključni generator nezakonitosti i kriminalnih radnji u Republici Srpskoj, konstatuje se u tekstu objavljenom na Vaskovićevom blogu.

Konstatuje se da je Dodik poodavno suspendovao Ustav RS, sve zakone RS, preuzeo sve institucije RS, autokratski vlada, uz pomoć polupismene nesposobne, kleptokratske, pokvarene i podle kamarile, istovremeno se preglasno javno zalažući za “prava” RS koja je on najdirektnije, najvulgarnije i najbezobzirinije suspendovao, privatizujući, zajedno sa klijetelističkom mrežom, entitet i sve njegove resurse.

– Dodik se, kako bi odbranio sopstvenu kriminalnu, diktatorsku, nasilnu i primitivnu vlast, ne libi nasrnuti i na BiH i na Srbiju, dok jedino ne pravi nikakve probleme Hrvatskoj, jer je “najbolji agent njenih interesa u BiH, ali i regionu”, kako je to svjevremeno konstatovao Mate Granić, nekadašnji visoki funkcioner Republike Hrvatske, navod Vasković.

– Dodikov atak na Beograd ogleda se i u trivijalnom papiru “kako su visoki predstavnici kršili Ustav i Dejtonskim sporazum”, koji je poslao predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, iako je on, Dodik, poodavno najveći kršitelj Ustava, Dejtonskog sporazuma i svih zakona u BiH i Republici Srpskoj, stoji u tekstu.

Analizirajući ta dešavanja, Vasković smatra da je u napadu na Beograd, Dodik, osim ruske podrške, dobio i onu Bakira Izetbegovića, koji nije osudio njegovo ponašanje, pozivanje na secesiju, ali jeste Beograda koji se ogradio od papira, samom izjavom predsjednika Srbije da o njemu neće da govori, već da to prepušta njegovim “tvorcima” – Dodiku i njegovoj, kako je naziva,Saksiji Željki Cvijanović.

Dalje navodi da pokušaj izjednačavanja pitanja Republike Srpske i Kosova je neprijateljski akt prema Beogradu, ali najviše prema entitetu (Republici Srpskoj) do kojeg Dodiku nije ni stalo, već ga koristi za lične potrebe dobijanja ruske podrške kako bi ostao u “sedlu”, jer je, kako piše u tekstu, dobro poljuljan neznanjem i nesposobnošću njegove bezumne plutokratske oligarhije, čiji je jedini i isključivi cilj pljačka resursa i, potom, poništenje entiteta kako bi ta giganstka, sveobuhvatna, temeljna otimačina ostala nekažnjena.

Tvrdi da su Dodik i Izetbegović ovom prilikom odigrali “dupli pas”, što svjedoči o dogovoru kojim jedan drugom štite leđa u BiH zbog iskazane nesposobnosti u suočavanju sa teškim ekonomskim, finansijskim, privrednim i, iznad svega, zdravstvenim problemima u BiH i oba njena entiteta.

“Dodikov cilj je jasan – po ruskom nalogu oslabiti Beograd pred pregovore Srbije sa Kosovom koji slijede u Vašingtonu. Na tom prljavom poslu on godinama sistematično radi, po direktivama iz Moskve, što je i spriječilo osnivanje Zajednice Srpskih Opština na sjeveru Kosova. Dodikovo ultraradikalno, primitivno ponašanje bilo je odličan alibi političarima sa Kosova da ne dozvole osnivanje ZSO”, navodi Vasković u tekstu.

Po njemu, Rusiji odgovara stalni konflikt na relaciji Beograd – Priština, jer na taj način oni uspijevaju zadržati uticaj u Srbiji i nastaviti destruktivno djelovati kako bi se taj sukob dodatno proširio.

– Njihov cilj nije nikakva pomoć srpskim nacionalnim interesima; Dapače, njihov stvarni cilj je žrtvovanje Srba i u slučaju Kosova i Republike Srpske , kako bi ostvarili sopstvene nacionalne interese u Drugom Hladnom ratu za Zapadom, konstatuje se u tekstu.

Takođe, u tekstu se tvrdi da je u Beogradu to prepoznato, pa zbog toga Dodik djeluje nasilno pokušavajući dovesti u istu ravan Kosovo i Republiku Srpsku.

“Dodik hoće nanijeti štetu, ali neće usporiti proces konačnog rješenja i dogovora Srbije i Kosova, a njegovo djelovanje samo pokazuje koliko mu nije stalo ni do kakvih nacionalnih interesa, već isključivo ličnih”, zaključuje autor tog teksta.

(BN)