Republika Srpska

Dodik rasturio DNS, neka se spreme SNSD i Republika Srpska

Izvor: Buka

Dodik mjesecima rastura DNS i SPRS zato što mu više ne trebaju i zato što bi htjeli pare, a ne slušaju. Kao što su te ridikulske partije postojale samo zato što su mu trebale. Korisni idioti pravilno raspoređeni.

Sukob između SNSD i DNS ovih dana se u medijima predstavlja kao politički, što je netačno. Radi se o javnom sukobu interesnih grupacija kojima više ne odgovaraju uslovi podjele postizbornog plijena, uslovi koji su važili skoro dvije decenije više ne odgovaraju ni jednoj ni drugoj strani. Dodik mjesecima rastura DNS i SPRS zato što mu više ne trebaju i zato što bi htjeli pare, a ne slušaju. Kao što su te ridikulske partije postojale samo zato što su mu trebale. Korisni idioti pravilno raspoređeni. To je problem koji idioti ne shvataju, da ma kako se u jednom trenutku sebi činili važnim, imaju kratak i veoma ograničen rok trajanja. Iz toga razloga je Dodik sebi napravio, od poslušnih članova ovih partija, dvije nove partije koje podržava. A još jednu partiju za istu svrhu ima i u rezervi. Oni se međusobno svađaju i ne podnose kao izabranice sultana u kakvom haremu, nadmećući se u vještini slušanja gospodara. I cijela ova situacija ne bi bila vrijedna komentarisanja da ne najbolji način ne objašnjava i izbore, i demokratski proces, i poziciju i opoziciju i njihovo poimanje vlasti.

Opozicija je na ovaj sukob reagovala očekivano očajno, pa je DNS, partiju koja nikad nije bila opozicija i koja je doslovno do juče i unazad 20 godina bila moćni dio tala protiv kog se, kako kažu, bore, preko noći dočekala ushićeno i širom raširenih ruku. U manje od 24 sata ova partija je od mračne sile iz vlasti postala zvijezda koja sija i poželjan opozicioni partner, iako su mediji, rijetki koji nisu primali novac od firmi koje je kontrolisao DNS, godinama informisali javnost o rastrošnosti i sumnjivim poslovnim poduhvatima koje su, preko institucija koje su kontrolisali, finansirali. Dodik je čak odjednom shvatio da je Nešić reketaš, a to nije bio dok su reketaški zajedno rušili Pavića, koji je da se razumijemo godinama vodio partiju na isti način kao Nešić, kao svoje privatno preduzeće na štetu budžeta RS.

Jedino važno što građani iz ovog sukoba interesnih grupa treba da shvate i da se tim rukovode pred naredne izbore je da uopšte ne zanimaju aktere ovog sukoba, da ih nikad nisu zanimali i da ih neće zanimati ni nakon izbora.

Vlasnicima i članovima ovih partija je bitan samo lični interes koji od rezultata postignutog na izborima mogu da ostvare. Bitno je samo jedno, dobiti izbore i dati legitimitet korupciji pod plaštom zaštite naroda. Svuda u svijetu demokratija počinje dan nakon izbora, ovdje se dan nakon izbora završava. Tu prestaje interes za birača, za čiji se interes tobož bore obećanjima koje nikad ne ispune. I ti putevi od lošeg asfalta kraj kog se slikaju mjesecima prije izbora, trajaće kraće nego krediti koje će decenijama vraćati taj isti narod, skupo prodan za male pare.

Dodik načinom na koji vodi ovaj sukob još jednom potvrđuje da je jedini koji se nešto pita u SNSD, a onda nekim redom i svim u institucijama Republike Srpske. Sam donosi odluke koje mu lično idu u prilog i rasturiti će sve što mu remeti takav poredak apsolutne moći. Danas su to DNS i SPRS, a sutra će to biti preostali poslušni koalicioni partneri, a onda nekim redom i njegova lična partija iz koje periodično izbaci svakog ko je višak.

Samo je pitanje kada će red doći i na Republiku Srpsku koja je odveć, izborom većine, postala sve siromašnija alatka u rukama jednog prebogatog čovjeka koji nema druge vizije do još više moći i još manje slobode i demokratije, i u toj viziji sve što stoji na putu njene realizacije je suvišno i nepotrebno. A volja i izbor većine se, kako to Milorad Dodik često voli da ponavlja, mora poštovati.

Zato je pravo i obaveza svakog ko misli svojom glavom da na ovim, i svakim drugima izborima, ne bude saučesnik u sopstvenoj propasti već da bira one koji će na ovom putu u provaliju da im smetaju. Barem toliko.