BiH

Dodik moli EU da pomogne BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka sa visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednikom Evropske komisije Josepom Borrellom, kazao je da je BiH neophodan novi paket pomoći kako bi se oporavila od pandemije.

Dodik je pozvao Evropsku uniju te zamolio Borrella da našoj zemlji pomogne oko kreiranja i ubrzavanja paketa pomoći.

“Do sada se naša država i kreditno zaduživala kod brojnih institucija među kojima je i MMF tako da nam treba novi paket pomoći koje nam, vjerujem, Evropska unija može osigurati. Zbog toga pozivam EU da pomogne BiH kao što to čini s ostalim evropskim zemljama. Potpuno sam uvjeren u vašu dobronamjernost, zahvalan sam i mislim da svi zajedno moramo uložiti dodatan napor kako bi prevazišli sve probleme”, naveo je Dodik.

Dodik je kazao i to da BiH osjeća ogromne posljedice zbog pandemije, posebno na ekonomiju te da bi zbog toga navedena pomoć itekako dobrodošla.

“Konsenzus oko EU svakako je vrijedno dostignuće koje smo postigli ovdje i zahvalili bismo vam da učinite sve da BiH naredne godine dobije status kandidata za ulazak u EU. Zahvalni smo i na pomoći oko pandemije i željno iščekujemo vakcine kako bi smanjili negativne efekte u našoj zemlji koji su veliki. Potreban nam je novi put i paket pomoći i na to se trebamo usmjeriti. Najveći problem su ekonomske posljedice i ako ih ne budemo zaustavili to će samo dodatno povećati probleme političara u našoj zemlji”, naglasio je.

Dodik se veći dio svog govora osvrnuo na Dejtonski sporazum navodeći da je 25 godina od njegovog parafiranja i potpisivanja te dodao da je Borellova posjeta posebno važna na ovaj značajan datum.

“Decenijama nakon toga nema sukoba na etničkoj bazi u BiH jer je Dejtonskim sporazumiom postignut mir i značajno pomirenje te je to njegova najveća vrijednost. I kako je rečeno, Dejtonskim sporazumom je određeno kako da u njoj žive narodi na bazi konstitutivnosti i to je najvažnija činjenica u BiH. I to je bila tema današnjeg razgovora i moram vam reći da se 20 godina nakon Dejtona u RS-u dan potpisivanja slavi kao neradni dan, što nije slučaj u Federaciji BiH”, poručio je Dodik.

Novi dani