Svijet

“Dara iz Jasenovca” u SAD: Suze na projekcijama

Film “Dara iz Jasenovca”, režisera Predraga Gage Antonijevića, toliko je potresan da je poslije njega teško bilo šta reći, ali je dobro što je snimljen da ga ljudi vide i da se oni koji do sada nisu znali upoznaju o onome što su preživjeli Srbi u Jasenovcu i drugim ustaškim logorima, rekla je direktor Srpskog filmskog festivala Čikago Slavica Petrović.

U čikaškom Lendmark centru nisu svi na sjedištima dočekali kraj dvočasovne ekranizacije potresne istinite priče iz zloglasnog logora NDH, neki su u suzama napustili salu.

Oni koji su ostali stezali su zube, a u mraku bioskopa smjenjivali su se jecaji i uzdasi.

Utisak koji je srpski kandidat za Oskara režisera Predraga Gage Antonijevića ostavio na publiku najbolje se mogao vidjeti kada su se popalila svjetla nakon projekcije. Jedni su obamrli sjedili na svojim mjestima, drugi žurno, s maramicama i maskama u rukama, žurili ka izlazu, dok većina nije bila u stanju da da bilo kakav komentar, prenosi “Serbian tajms”.

Komentarišući kritike u pojedinim američkim medijima, poput “Varajetija” i “Los Anđeles tajmsa”, Petrovićeva je navela da je očigledno riječ o nečijim interesima, jer jezik kojim su pisane te recenzije nije jezik filmske kritike, već jezik politike.

Ona je sigurna da će ovaj film ostaviti trag i biti svjedočanstvo koje će pomoći da se neke stvari otrgnu od zaborava i zauvijek pamte.

Svjetska premijera filma “Dara iz Jasenovca” održana je u devet američkih gradova.

Osim u Čikagu, film se nalazi na bioskopskom repertoaru u Dalasu, Finiksu, Milvokiju, Majamiju, Hjustonu, Atlanti, Denveru i Vest Palm Biču.

Film “Dara iz Jasenovca” autora Predraga Atonijevića i scenariste Nataše Drakulić, koji kroz sudbinu srpske djevojčice Dare prati stradanje Srba, Jevreja i Roma u zloglasnom logoru Jasenovac, kandidovan je za nagradu Oskar.

 

(SRNA)