Zanimljivosti

Da se ne zaboravi najpoznatiji trebinjac

Na današnji dan, 15. februara 1871. godine, rođen je jedan od najznačajnijih pjesnika srpskog modernizma, diplomata i filozof, Jovan Dučić.

Rođen je u Trebinju, u siromašnoj seljačkoj porodici. Osnovnu školu je završio u rodnom grad, nakon čega se seli u Mostar gdje upisuje srednju trgovačku školu.

Svoju prvu pjesmu je objavio u Somborskom listu “Golub” 1886. godine – “Samohrana majka”, nakon čega je objavljivao pjesme u novosadskom “Nevenu” i časopisima “Bosanska vila” i “Nova Zeta”.

U Sarajevu upisuje učiteljsku školu, koju je završio u Somboru, kada se zainteresovao i za izučavanje maternjeg jezika, istorije i književnosti.

Svoju prvu pesničku zbirku “Pjesme” objavio je 1901. godine u Mostaru, kada se predstavio kao specifičan liričar i vanredna pojava u srpskoj književnosti.

Među njegovim najpoznatijim i najznačajnijim delima nalaze se pjesme “Otadžbina”, “Oj Bosno”, kao i prozna djela “Jutra sa Leotara”, “Blago cara Radovana” i drugo.

Više o životu Jovana Dučića – najvećeg filozofa među pjesnicima i najvećeg poete među filozofima, pogledajte u video prilogu jednog od članova naše redakcije sa dugogodišnjim iskustvom u novinarskoj branši sto potvrdjuje i datum kada je ovaj prilog napravljen.