Region

Crna Gora pooštrila mjere

PODGORICA – Vlada Crne Gore usvojila je nove mjere u borbi protiv virusa korona, koje stupaju na snagu sutra i važiće do 24. septembra.

U okviru nacionalne digitalne kovid potvrde više se neće priznavati status djelimične vakcinacije, a ulazak u Crnu Goru, za punoljetne crnogorske državljane i strance sa prijavljenim boravkom, od 14. septembra moguć je samo ukoliko je ispunjen jedan od uslova iz Nacionalne digitalne kovid potvrde.

Nacionalna digitalna kovid potvrda biće validna samo ukoliko lice ispunjava jedan od propisanih uslova – da je prošlo 14 dana od druge doze za vakcine koje se daju u dvije doze, odnosno da je prošlo 14 dana od imunizacije vakcinom koja se daje u jednoj dozi.

Jedan od uslova je da osoba posjeduje negativan pi-si-ar test na kovid 19 koji nije stariji od 72 časa ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana, te da posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 časova.

Od utorka, 14. septembra, ulazak u Crnu Goru omogućava se samo ako lica državljani Crne Gore i stranci ispunjavaju jedan od propisanih uslova.

“Državljani Crne Gore i stranci sa privremenim boravkom koji ne ispunjavaju nijedan od propisanih uslova se upućuju u izolaciju koju je moguće prekinuti PCR testom koji je negativan šestog dana od prelaska granice”, rekla je na konferenciji za novinare ministar zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović.

U Crnu Goru bezuslovno ulaze osobe mlađe od 18 godina /crnogorski državljani i stranci/.

Svadbama i ostalim privatnim prostorima, te sportskim događajima u zatvorenom prostoru, kako je navela, moguće je da prisustvuje do 100 ljudi uz ispunjavanje jednog od uslova iz kovid potvrde.

“Broj prisutnih u baštama nije ograničen, ali svi gosti i zaposleni moraju da ispunjavaju jedan od propisanih uslova kovid sertifikata. Muzika uživo unutar zatvorenih objekata je zabranjena”, dodala je ona.

Bojovićeva je rekla da su se zdravstvene vlasti opredijelile da prednost daju imunizaciju, umjesto policijskog časa na teritoriji države.

Ona je na konferenciji za novinare jutros u Podgorici rekla da ne bi dolazilo do izmjene mjera da su se poštovale važeće epidemiološke mjere.

“Ohrabrujući momenat je da je u Crnoj Gori 45 odsto punoljetnih građana vakcinisano bar prvom dozom, ali taj procenat mora da bude značajno bolji”, istakla je Borovinić Bojović.

 

 

Srna