BiH

CIK razmatra da uvede skener za izbore 2022.

Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ Željko Bakalar izjavio je da su različite vrsta skenera jedna od opciju koju CIK razmatra za naredne opšte izbore naredne godine.

Bakalar smatra da bi bez izmjena zakona bilo moguće uvesti skenere za otiske prstiju i neka druga tehnička rješenja za transfer izbornih rezultata u centralni server CIK-a.

Uslov je, kako navodi, da Savjet ministara i parlament odobre deset miliona u naredni budžet CIK-a kako bi se ova tehnička rješenja mogla implementirati.

Bakalar je za “Nezavisne novine” rekao da bi skeneri za otiske prstiju, odnosno tehnička rješenja biometrijskog očitavanja otiska birača u saradnji sa Agencijom za identifikacione dokumente BiH spriječili manipčulacije.

Što se tiče skenera za očitavanje glasačkih listića, Bakalar je pojasnio da postoje različiti skeneri i različite metode njihovog korištenja.

On je napomenuo da u saradnji sa EU postoje planovi da se zakonodavcima BiH organizuju demonstracije izbora sa različitim rješenjima o kojima bi onda trebalo da se opredijeli BiH.

 

 

Srna