Region

CG: Protesti zbog hapšenja oca dvoje djece (VIDEO)

Veliki broj građana Podgorice okupio se zbog slučaja samohranog oca Tomaša Boškovića koji je u Podgorici uhapšen zbog izdržavanja zatvorske kazne od 30 dana.

Nakon hapšenja Centar za socijalni rad je pokušao da preda njegovo dvoje maloletne dece majci. Građani su najavili i nova okupljanja, sve dok se Bošković ne pusti na slobodu i vrate mu se deca.

Protest je počeo oko 17 sati najpre ispred upravne zgrade Glavnog grada, a kasnije ispred Skupštine Crne Gore gde su okupljeni zatražili da im se neko obrati.

Na društvenim mrežama kruži uznemirijući snimak hapšenja čoveka, pred njegovom decom, dok su, kako se navodi u opisima videa, radnici Centra za socijalni rad pokušavali da uzmu decu i, kako se navodi, odvedu ih majci. Na snimku se vide očajna deca kako plaču i dozivaju oca koga odvode u maricu i pokušavaju da pobegnu od majke.

U međuvremenu su građani pokrenuli i onlajn peticiju hitan postupak vraćanja dece ocu.

Dirktorka Centra za socijalni rad Marija Popović potvrdila je danas da će biti preispitana odgovornost svih učesnika ovog događaja. Ne želeći da iznosi detalje zbog zaštite maloletne dece i njihove privatnosti, ona je pojasnila da su u slučaj uključeni voditelj, supervizor, rukovodilac, pa i direktor i svi koji su u tom lancu pokazaće svoju odgovornost i interes za dobrobit mališana.

“Socijalni radnik koji je danas pojetio decu uverio se da su na sigurnom. Centar će i dalje nastaviti da preduzima sve mere i radnje iz domena svoje nadležnosti vezane za ovaj konkretan slučaj”, rekla je Popovićeva, dodajući da se na snimku ne vidi da službenica Centra za socijalni rad vuče decu.

Povodom slučaja Tomaša Bošpkovića i njegove dece oglasili su se danas i premijer Zdravko Kroivokapić, potpredsednik Vlade Dritan Abazović i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić koji je decu posetio kako bi se uverio da su dobro.

Krivokapić je poručio da dobrobit dece mora biti prioritet i rekao da je naložio ministru finansija i socijalnog staranja da ispita sve okolnosti oko događaja sa decom, kao i da sankcioniše sve koji nisu profesionalno postupili.

Abazović istakao je da prava deteta u potpunosti moraju biti zaštićena i oko toga nema nikakve dileme. Komentarišući slučaj, on je naveo da je za njega, kao predsednika Saveta za prava deteta, nedopustivo da deca budu izložena onakvom stresu i traumi.

(B92)