Republika Srpska

ČEŠLJANJE KUSTURICE

Vlada Republike Srpske ne zna tačno koliko je do sada uložila u „Andrićgrad“ i koliko to vrijedi, zbog čega je pokrenula proces procjene ulaganja, saznaje portal CAPITAL. To će, vjeruju u vlasti, rezultirati time da Srpska, umjesto Emira Kusturice, postane većinski vlasnik kompleksa na Drini u Višegradu.

Kusturica, odnosno njegovo preduzeće „Lotika“ Mokra Gora je većinski vlasnik „Andrićgrada“ u Višegradu u kojem, s druge strane, podjednak udio imaju Vlada Republike Srpske i opština Višegrad.

Vlada skoro deset godina ulaže milione maraka u „Andrićgrad“, često mimo iznosa odobrenih Budžetom i propisa, kao i bez provođenja procedure izbora najboljih projekata, što su bile zamjerke i Glavne službe za reviziju javnog sektora RS.

Prema dostupnim podacima i prema navodima u revizorskim izvještajima u „Andrićgrad“ je Srpska uložila više od 10 miliona maraka, ali tačan podatak nikada nije saopšten od strane Vlade.

Istovremeno ne postoje podaci koliko je u taj projekat uložila firma Emira Kusturice koja se vodi kao većinski vlasnik „Andrićgrada“.

Vlast je iznenada odlučila da se razračuna s Kusturicom što pokazuje i povlačenje novca iz budžetske rezerve kako bi se platila procjena ulaganja i ostale procedure u knjiženju ulaganja i promjeni strukture vlasništva nad „Andrićgradom“.

Vlada je prije dvije sedmice odlučila da iz budžetske rezerve plati 25.000 KM za „sprovođenje aktivnosti na verifikaciji svih dosadašnjih ulaganja Vlade u „Andrićgrad“, shodno pozitivnim zakonskim propisima“.

„Projekat izgradnje „Andrićgrada“ nalazi se u završnoj fazi, a tokom izgradnje kompleksa vršena su ulaganja sa različitih budžetskih pozicija. Sam pojam verifikacije ulaganja podrazumijeva postupak upisa svih ulaganja shodno Zakonu o privrednim društvima Republike Srpske, što će za rezultat imati izmjenu akata društva u smislu upisa srazmjerno ulaganjima svakog od osnivača“, pojasnili su u Ministarstvu trgovine i turizma.

Potvrđuju i da je započet proces procjene cjelokupne imovine „Andrićgrada“, a da će 25.000 KM biti potrošeno na usluge procjene, troškove notara, te druge tehničke i prateće troškove koji mogu proisteći iz navedenog postupka.

„Završetak svih navedenih aktivnosti očekujemo do kraja tekuće godine, nakon čeka će Vlada Republike Srpske biti većinski vlasnik kapitala društva `Andrićgrad`“, ističu iz Ministarstva trgovine i turizma.

Kusturica uložio pet hiljada KM

Podsjećamo, 2011. godine potpisan je Ugovor o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću „Andrićgrad“, između Vlade Republike Srpske, opštine Višegrad i preduzeća „Lotika“.

Osnivački ulog bio je 10.000 KM, od toga je Vlada uplatila 2.450 KM, opština Višegrad 2.450 KM i „Lotika“ 5.100 KM, čime je postala većinski vlasnik.

Odmah po osnivanju iz Budžeta RS u „Andrićgrad“ je uloženo 1,5 miliona KM, a Vlada je u junu te godine konstatovala da će putem resornih ministarstava, javnih preduzeća i jedinica lokalne samouprave, obezbijediti ukupna sredstava u iznosu od 4,4 miliona KM, neophodnih za realizaciju prve faze projekta „Andrićgrad“.

Idućih godina odobravani su pojedinačno manji iznosi, a kada je u 2017. godini „Andrićgradu“ dat grant od preko milion maraka rečeno je da je to u sklopu druge faze realizacije projekta. Početkom ove godine isplaćeno je dodatnih 2,5 miliona KM iz Budžeta.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan