Svijet

BUKTI RAT: Broje mrtve u Nagorno-Karabahu! Rastu tenzije između Jermenije i Azerbejdžana

Izvor: Mondo

Jermenija i Azerbejdžan dugo su u sukobu zbog otcepljenog azerbajdžanskog većinski jermenskog regiona Nagorno-Karabaha, granični sukobi pojačali su se proteklih meseci, a u nedelju ujutru su eskalirali.

Armija odbrane Nagorno-Karabaha nanosi moćne i precizne udare na azerbejdžanske položaje i oklopna vozila. Snimak napada objavila je pres-služba Ministarstva odbrane.

Kako na svom Fejsbuku piše portparol jermenskog ministra odbrane Šušan Stepanjan, prethodnica AO Karabah sprovodi uspešna kaznena dejstva nanoseći neprijatelju gubitke u tehnici i ljudstvu.

Od jutros je u sukobu između Jermenije i Azerbejdžana poginulo 17 vojnika, a više od 100 je ranjeno.

Кancelarija državnog tužilaštva Azerbejdžana saopštila je da je pet članova jedne porodice ubijeno u granatiranju jermenskih snaga.

To su prve civilne žrtve iz Bakua u najnovijim sukobima dve strane oko Nagorno-Кarabaha, prenosi Rojters.

S druge strane, Jermensko ministarstvo odbrane procenilo da je protivnička strana do sada izgubila oko 200 vojnika i šezdesetak vozila. Azerbejdžan, za sada bez reakcije na te tvrdnje.

Azerbejdžanske vlasti naredile su zamračivanje grada Stepanakerta kako bi se omeli eventualni vazdušni napadi jermenskog vazduhoplovstva, javljaju azerbejdžanski mediji.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan pozvao je strane sile da onemuguće Turskoj mešanje u ovaj obračun, ali i istakao da Vlada Jermenije planira da razmotri priznanje nezavisnosti Nagorno-Karabaha.

“Da, trebalo bi razmotriti pitanje priznavanja Nagorno-Karabaha. Takvo pitanje je na našem dnevnom redu. O njemu bi trebalo vrlo ozbiljno razgovarati. Analiziramo sve scenarije mogućeg razvoja događaja”, rekao je Pašinjan obraćajući se parlamentu. Prema njegovim rečima, oružani sukobi su u toku duž cele linije kontakta.

“I mi i naš neprijatelj trpimo ozbiljne gubitke”, dodao je Pašinjan, preneo je TAŠ.