Svijet

Bolnice počele da otpuštaju radnike nevakcinisane

Bolnice u Njujorku počele su da otpuštaju ili suspenduju zdravstvene radnike koji odbijaju državno naređenje da se vakcinišu protiv kovida 19, što je rezultovalo nedostatkom osoblja i odgađanjem pojedinih operativnih zahvata ili smanjenjem obima usluga u nekim ustanovama.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio rekao je na konferenciji za novinare da gradske bolnice još nisu osjetile veliki uticaj naređenja o obaveznoj vakcinaciji i dodao da je zabrinut zbog drugih oblasti u državi u kojima je stopa vakcinacije niža.

Džoan Kavano, portparol “Katolik helta”, jednog od najvećih pružaoca zdrvastvenih usluga u zapadnom Njujorku, rekla je da ovaj sistem u potpunosti sarađuje i da je prebrojao vakcinisane, izuzete i one radnike koji su suspendovani bez prava na platu.

Ona je odbila da kaže koliko je zaposlenih suspendovano ili dobilo izuzeće od vakcinacije iz medicinskih ili vjerskih razloga.

Medicinski centar “Eri” i Bafalu suspendovao je određene operativne zahvate i prestao da prima pacijente na odjeljenja intenzivne njege iz drugih bolnica dok se priprema da uruči otkaze stotinama nevakcinsanih radnika, reka je portparol Centra Piter Katler.

Kampanja za vakcinaciju intenzivirana je dok predsjednik Džozef Bajden i federalni politički lideri pojačavaju pritisak na nevakcinisane Amerikance. Pojedini građani protive se obaveznoj imunizaciji iz vjerskih ili zdravstvenih razloga.

 

(Srna Foto: EPA-EFE/ BIONTECH SE)