Hercegovina

Bolnica Trebinje koristi tehnički gas za liječenje

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine kazali su da je bolnica Trebinje imala propuste u radu u vezi sa nabavkom kiseonika te su istakli da ta zdravstvena ustanova koristi tehnički gas za liječenje pacijenata.

Odgovarajući na upit u vezi snabdjevača/dobavljača kiseonika za bolnice i domove zdravlja nakon što se u medijima pojavila afera u vezi sa kiseonikom, prvo u Republici Srpskoj, a zatim i u FBiH, iz Agencije su kazali kako je firma Messer Tehnoplin ta koja ima dozvolu za proizvodnju i može vršiti promet na veliko kiseonika.

“Messer Tehnoplin ima dozvolu za proizvodnju i može vršiti promet na veliko, kao i dozvolu za stavljanje lijeka u promet u BiH“, kazali su za N1 iz Agencije za lijekove BiH.

Govoreći o načinu dobijanja dozvole za prometovanje kiseonikom, kazali su kako je “neophodno je da se pravno lice obrati zahtjevom ovoj Agenciji i da ispunjava uslove u skladu sa važećom regulativom” .

Na pitanje da li je Agencija i od koga sve tražila informaciju o tome koje pravne osobe snabdijevaju medicinskim kiseonikom zdravstvene ustanove na području RS i FBiH, kazali su da je “Inspektorat agencije poslao molbu za tu informaciju ministru zdravstva RS Alenu Šeraniću u novembru 2020. godine, ali da nije odgovorio”.

Upitali smo i da li je Agencija imala saznanja, sumnji na eventualne propuste u radu, gruba kršenja prilikom nabavke kIseonik u zdravstvenim ustanovama.

“Da, po prijavi je utvrđeno da bolnica Trebinje koristi tehnički gas za liječenje pacijenata. I o tome je obaviješten ministar Šeranić. Obaviješteno je i nadležno Ministarstvo zdravlja RS”, kazali su iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

 

N1