Region

Bježi li vladika Grigorije u politiku zbog propalog biznisa?!

Vladika diseldorfsko-nemački Grigorije, kako se čini, ne može da se odrekne moći i uticaja, pa je iz biznisa riješio da pređe u politiku! Naime, Grigorije je razvio privatni biznis još dok je bio episkop zahumsko-hercegovački, ali kad mu je to u najvećoj mjeri propalo, spas je sada, po svemu sudeći, rešio da potraži u politici.

Ovo navodi beogradski list Kurir i dodaje da je sve krenulo nizbrdo kad je svojevremeno za njegov posao počela da se interesuje SIPA, koja je provjeravala ispumpavanje novca i kreditnih zajmova, a što je, kako se sumnjalo, na posredan ili neposredan način kontrolisao vladika Grigorije.

Jedan od najvećih skandala, priča izvor Kurira, bio je to što je episkop Grigorije stavio hipoteku na crkvenu imovinu.

– To se dešavalo dok je vodio Hercegovačku eparhiju. Stavio je hipoteku na hram kod Trebinja, koji pripada SPC, i na još jednu crkvu, kuću, kao i na crkveno dvorište i nekoliko ari placa na više parcela. On je uzeo ukupno šest kredita kod različitih banaka, a iznos koji je dobio bio je oko tri miliona evra. Nije tajna da je osnivao ili posredno kontrolisao firme koje su kupovale akcije, bavile se hotelijerstvom, poljoprivredom, ali i proizvodnjom vina.

Kad je SIPA počela da se interesuje za njegov posao, on je lično zahtevao da se izmesti iz postojeće eparhije, pa je prebačen u Nemačku – priča sagovornik Kurira.

Tako je Grigorije, prema tom izvoru, 2018. godine postao episkop diseldorfsko-nemački, a njegova sfera djelovanja prebacila se s biznisa u politiku. Sve je češće davao intervjue i političke izjave naklonjene opoziciji, a početkom ove godine, i to na Božić, praktično je i zvanično krenuo u političku kampanju kad je saopštio da “ima plan za promjenu sistema” i da je “već našao 300 ljudi koji su spremni da se žrtvuju za Srbiju”.

Verski analitičar Željko Injac kaže za Kurir da je postavljanje hipoteke na crkveno imanje zbog sopstvenog biznisa nečuven i skandalozan potez: – To nije smio da uradi i ovo je prvi put u istoriji da neko kod nas stavi hipoteku na hram. Da je bilo gdje drugdje to neki episkop uradio, tog momenta bi bio raščinjen. Skandalozan je taj Grigorijev potez.

 

BN