BiH

BiH u deficitu težem od pet milijardi

?????????????????????????????????????????????????????????

BANJALUKA, SARAJEVO – Izvoz iz Bosne i Hercegovine u prvih deset mjeseci ove godine manji je za 11,2 odsto u odnosu na isti period godinu dana ranije.

U brojkama, izvoz je u ovoj godini iznosio osam milijardi i 595 miliona KM,  dok je uvoz bio težak 13 milijardi i 922 miliona  KM, što je za 14,8 odsto  manje nego u istom periodu  lani.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u robnoj razmjeni  BiH sa inostranstvom u deset mjeseci ove godine pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 61,7 odsto.

“Spoljnotrgovinski robni deficit BiH od januara do oktobra iznosio je pet milijardi i 327 miliona KM”, kazali su iz Agencije za statistiku BiH.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, smatra da je sasvim izvjesno da je aktuelna pandemija ključni faktor koji je uzrokovao smanjenje i izvoza i uvoza, kao što je i promjena okolnosti u ljetnom periodu, između dva talasa najveće krize, omogućila privremeni djelimični oporavak ekonomske aktivnosti i spoljnotrgovinske  razmjene.

“Iako se dio smanjenja uvoza može smatrati pozitivnim kada je riječ o proizvodima koji konkurišu domaćim i za kojima realno nikad i nismo imali potrebe, nažalost značajan dio smanjenog uvoza odnosi se na repromaterijale koje koriste naši izvoznici i time odražava negativni trend u izvozno orijentiranoj proizvodnji”, kazao je Gavran.

Dodao je da bismo detaljnom analizom strukture ove razmjene mogli uočiti pozitivne pomake u pojedinim oblastima, ali kako kaže, slika je nepovoljna i tek okončanjem pandemije možemo očekivati postupni oporavak.

“Međutim, sam prestanak pandemije neće biti dovoljan u svim sektorima, već će biti neophodne i značajnije mjere podrške nadležnih vlasti”, zaključio je Gavran.

I Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske, kaže da ne čudi činjenica da su i izvoz, ali i uvoz u BiH za deset mjeseci manji upravo zbog  samog uticaja virusa korone.

“Došlo je prvenstveno do pada tražnje za našim proizvodima na našim najvećim izvoznim tržištima”, kazao je Blagojević.

Dodao je da je ono što niko ne može predvidjeti to do kada će trajati ovakva situacija i kako se će se u narednom periodu odvijati poslovanje privrednih društava.

“Na poslovanje naših privrednih društava  ne utiče samo epidemiološka situacija u BiH, već sve ono što se dešava na nama najznačajnijim stranim tržištima”, kazao je Blagojević i dodao da su neke zemlje uvele lockdown i strože mjere, što se direktno održava i na poslovanje naše privrede.

Za deset mjeseci ove godine, prema podacima Agencije za statistiku  BiH, izvoz u zemlje EU je iznosio šest milijardi i 268 miliona KM, što je za 11,1  odsto manje nego u istom razdoblju 2019. godine, dok je uvoz iznosio osam milijardi i 467 miliona KM, što je za 15,4 odsto manje nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 74 odsto.

“Najveći izvoz, posmatrajući po državama, BiH je ostvarila prema Hrvatskoj, a zatim prema Italiji i Njemačkoj”, ističu iz Agencije.

U RS najviše se uvoze lijekovi

Iz Republičkog zavoda za statistiku RS kažu da je posmatrano po grupama proizvoda, za deset mjeseci ove godine najveće učešće u izvozu iz Republike Srpske ostvaruje električna energija sa 215 miliona KM, što iznosi 7,7 odsto  od ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu ostvaruju lijekovi, sa ukupnom vrijednošću od 162 miliona KM, što iznosi 4,4 odsto  od ukupnog uvoza.

Nezavisne novine