Medicina

Baba Vangini recepti protiv artritisa

Artritis (recept 1): U većoj količini vode prokuvajte 10 korijena ciklame (Cyclamen hederifolium). Tu mješavinu ulijte u kadu i kad se ohladi do podnošljive temperature, uđite u kadu. Voda treba da pokrije cijelo tijelo. Ležite u kadi dok se ne ohladi. Postupak bi trebalo ponoviti 10 puta, s tim da istu čajnu mješavinu možete upotrebljavati dva puta (podgrijanu).

Artritis (recept 2): Prokuvajte 20 korijena ciklame u 10 litara vode. Svako jutro i svako veče namočite najprije noge, a poslije toga i ruke u toj kupki, pa na kraju polijte i glavu tri puta.

Artritis (recept 3): U pola litra jake rakije skuvajte polovinu pakovanja bijele slačice i kuvajte dok tečnost ne ispari do pola. Mažite bolna mesta ujutru i uveče.

Artritis (bolovi u ručnim zglobovima): Prokuvajte slatku paprat i pustite da se ohladi dok nije mlaka, pa namočite ruke u toj vodi. Ponavljajte svako veče tokom 10 dana.

Artritis (reumatični): Prokuvajte listove rujevine, pa od njih napravite smjesu za obloge. Držite na bolnim mjestima 20 minuta. Ponavljajte nedjelju dana.