Kolumne

Aleksandar Trifunović: Bosna i Hercegovina je zvanično oteta, i to demokratskim izborom većine

Izvor: Buka

Puštanjem da se brane sa slobode aktera afere Respiratori, pljačke ovog naroda, u trenutku kada je taj narod, u kog se lažno kunu, najranjiviji, rampa dozvoljene otimačine i upotrebljive relativizacije te pljačke dignuta je nedostižno iznad sistema.

Bosna i Hercegovina je od nedjelje i zvanično oteta od strane političke kaste koja ovo zemljom suvereno vlada. To što je izbrana zbrajanjem glasova većine, ta otmica dobila je lažni demokratski legitimitet, a nekom prostom logikom svi koji su birali ovu politiku su saučesnici u ovoj sada već višedecenijskoj otmici. Iako su saučesnici, ti koji su birali ne uživaju olakšavajuće okolnosti takvog saučesništva, već zajedno sa svima preostalima koji ovu vlast ne biraju, jer ne učestvuju na izborima, a to je preko 50% biračkog tijela, trpe posljedice stanja otmice u kom za otmičare ne važe propisi i pravila, te oni mogu da se ponašaju kako god žele. I tako se i ponašaju.

Taj mazohistički čin glasanja za sopstvene otmičare vas neće spasiti ako vas nedajbože natakare na jedan od 100 beskorisnih i neupotrebljivih kineskih respiratora plaćenih vašim parama. Jer to da li ste glasali ili ne za njih, toj kasti u podjeli plijena ne znači ništa, vi ste za njih višak u računici, puka kalkulacija i maleni broj važan samo u sticanju demokratskog legitimiteta koji poretku daje opravdavajući smisao.

Njih na koncu ne zanimaju ti nepouzdani respiratori, jer oni se svakako ne liječe u našim bolnicama, djeca im se ne školuju u ovdašnjim školalama, niti žive u naseljima u kojima vi živite.

Puštanjem da se brane sa slobode aktera afere Respiratori, pljačke ovog naroda, u trenutku kada je taj narod, u kog se lažno kunu, najranjiviji, rampa dozvoljene otimačine i upotrebljive relativizacije te pljačke dignuta je nedostižno iznad sistema koji važi za nas koji nismo dio sistema, za nas koji smo višak.

Ne samo tim činom puštanja, več činjenicom da je taj čin prošao bez posljedica. Da je većina, i ona što je glasala, i ona što nije, još jednom pognula glavu, primivši još jednu porciju bljutavog samoponiženja. A da ono bude veće i značajnije potrudili su se i religijski lideri lično, sve sa liderima boračkih organizacija, koji su zbog krađe narodnog novca poslali poruku da će braniti otmičare, a ne opljačkani narod, koji tobož predstavljaju.

Zato nema velike razlike između poruke Bakira Izetbegovića da je hapšenjem lopova napadnut bošnjački narod, od one ranije Milorada Dodika da njemu za kriminal neće suditi sudije Bošnjaci. Jer obje ove izjave, iako naizgled različite, potvrđuju, oduševljenjem na koji su primljene u narodu, apsolutnu i nepopravljivu dominaciju idiotluka većine koja je dobrovoljno pristala da bude saučesnik u sopstvenoj propasti.