Region

ALBANCI I OSTALI NAPRIJED, SRBI STOP – CRNA GORA USKORO OTVARA GRANICE

Dogodine u septembru navršiće se pune tri decenije otkako je na Žabljaku  usvojena Deklaracija o ekološkoj državi, čime je Crna Gora postala prva ekološka republika na svetu. Da je Crna Gora ekološka država zapisano je i u Ustavu.

U NVO „Green home“ kažu da je Crna Gora daleko od primene minimalnih standarda iz oblasti ekologije i životne sredine.

Opet, samo deklarativno, Crna Gora je prije par dana postala prva “korona fri” država u Evropi.  To je rezultat na koji svi u Crnoj Gori moraju biti ponosni, istakao je predsjednik Vlade Duško Marković.

“Planiramo da se od naredne sedmice otvore vrtići i igraonice, a početkom juna granice i da se dozvole javna okupljanja do određenog broja ljudi. Prvih dana juna granice će biti otvorene sa zemljama koje ispunjavaju kriterijuma Instituta za javno zdravlje, a to su Hrvatska, Slovenija, Albanija, Austrija, Nemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Grčka. Za nas posao nije stao, moramo da sprečimo unos virusa, i njegovo širenje. Mere bi, kako je Institut najavio, trebale da stupe na snagu od 1. juna i to znači da ćemo imati dozvoljena javna okupljanja do jednog broja. Mi tako već ulazimo u proces uvođenja javnih okupljanja uz određene mere”, rekao je Marković dodajući da će organizovanje litija ostaviti za neki drugi put.

Na spisku nema Srbije i BiH, što Marković objašnjava činjenicom da su te dvije zemlje još uvijek “pod maskama”. Očigledno je da je u pitanju politička, a ne epidemiološka odluka, jer maske su odavno pale.