BiH

Alarmantno u Goraždu: Pacijenti leže po hodnicima

Iz Kantonalne bolnice Goražde upućeni su alarmantni apeli Kriznom štabu Ministarstva zdravstva Bosansko-podrinjskog kantona da hitno mobiliše zdravstveno osoblje za potrebe izolatorijuma u Đačkom domu, jer je bolničko kovid odjeljenje prepuno, a pacijenti leže po hodnicima.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove Aldijana Begović upozorila je da je potrebno hitno početi hospitalizaciju pacijenata u vanbolnički izolatorijum u Đačkom domu.

– Dala sam prijedlog da se na neki način mobiliše zdravstveno osoblje iz drugih zdravstvenih ustanova i formiraju mješoviti timovi da bi to profunkcionisalo – istakla je Begovićeva.

Ona je navela da zbog nestašice na tržištu, problem predstavlja i nabavka kiseonika i drugih lijekova neophodnih za kovid pacijente.

– Skoro svaki dan mi potrošimo po nekoliko boca kiseonika, danas smo morali vanredno tražiti još 12 boca, sutra ide redovna pošiljka 48 boca, biće problem, nema mnogih lijekova na tržištu i s tim se borimo – istakla je Begovićeva.

U Kantonalnoj bolnici očekuju hitnu reakciju Kantonalnog kriznog štaba u smislu mobilizacije zdravstvenog osoblja za potrebe vanbolničkog izolatorijuma u Đačkom domu.

U ovoj ustanovi naglašavaju da su iz sredstava koje je odobrio Zavod zdravstvenog osiguranja uspjeli osigurati angažman pulmologa iz Foče dva puta sedmično za konzilijarne preglede, ali i dalje problem predstavlja nedostatak kadra i medicinskog osoblja.

Na alarmantniju situaciju u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, gdje je u ovom trenutku blizu 371 osoba zaražena virusom korona, ukazano je i tokom sastanka s premijerom Vlade FBiH Fadilom Novalićem, prenosi portal “Kliks”.

Iz goraždanske bolnice ukazuju da je situacija veoma teška, da su zatražili pomoć i iz Republike Srpske, pa čak i iz Srbije, te da trebaju pomoć Federacije, i drugih kantona, jer ovo u Goraždu može brzo eskalirati u još težu situaciju.

 

(Srna)