BiH

2021. godina u znaku rekordnih cijena namirnica

Građani Bosne i Hercegovine 2021. godinu pamtiće prema rekordnim cijenama osnovnih životnih namirnica. Mnogi ne pamte kada je ulje bilo skuplje.

Na početku godine litar je koštao 2 KM, a sada je cijena ulja negdje viša i od 3 marke.

Dizel i benzin

Tako je u proteklom periodu zabilježen najveći rast cijena goriva. Litar dizela i benzina na pojedinim pumpama iznosi više od 2,50 KM.

Cijena dizel-goriva u januaru ove godine bila je 1,80 KM, dok je ona sada minimalno 2,27, a kreće se i do 2,51 KM, u zavisnosti od benzinske pumpe.

Marin Bago iz Udruženja za zaštitu potrošača “Futura” iz Mostara kaže da bi lakše bilo nabrojati šta sve nije poskupjelo nego šta jeste.

– Osim hrane, enormno su poskupjeli materijali za gradnju. Svako poskupljenje za nas je opasno, jer mali je broj ljudi koji mogu kupiti sve neophodno za život. Mi se već odričemo, u svoje i u ime svoje djece, a to je nepovratna šteta. Stvari koje su sastavni dio potrošačke korpe su poskupjele drastično. To nisu mala poskupljenja, govorimo o poskupljenjima od 10, 20 ili 30 posto – kaže Bago.

Zabrinjavajuće je, govori, to što se nadležni ne bave problemima običnih građana.

– Frustrira činjenica da institucije nisu prihvatile problem. Niko ne priča o problemima koji tište običnog čovjeka. Čim se počne o tome pričati, nešto će se i početi raditi – smatra Bago.

Piletina i krompir

Drastično je poskupjela i piletina, koja se mogla kupiti za oko 7 maraka po kilogramu, a sada je cijena oko 10 KM. Skočila je cijena i faširanog mesa sa 8 na skoro 11 KM.

Kada je riječ o povrću, najviše je porasla cijena krompira, on sada košta od 1,50 do čak 2 KM po kilogramu.

Više su i cijene pekarskih proizvoda zbog poskupljenja brašna.

Pokrivenost potrošačke korpe 47,58 posto

Potrošačka korpa jedne porodice u oktobru iznosila je 2.101,71 KM.

Takođe, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u Federaciji BiH u septembru 2021. bila je 998 KM i nominalno je niža za 0,2 posto, a realno za 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.

 

 

Avaz