Zabava

20. JUL – SVJETSKI DAN SLADOLEDA

Već od 1984. godine, od kad je u Sjedinjenim Američkim Državama ustanovljen, 20. jula se obilježava Svjetski dan sladoleda. Tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država predložio je da se obilježava Dan sladoleda, što je i prihvaćeno, a uskoro je postalo svjetski trend obilježavati dan ove poslastice, mnogima omiljene – barem u ljetnjem periodu godine.

Za preteču današnjeg sladoleda, koji se pravi u najrazličitijim ukusima, smatra se poslastica koja je pravljena na kraljevskim dvorovima u Kini mješajući led i mlijeko.

Međutim, nisu samo Kinezi u istoriji uživali u ovoj poslastici, već su i stari Rimljani pravili nešto slično kako bi se osladili. Naime, rimski car Neron je mješao snijeg i led donesen sa planina sa voćnim sokovima i usitnjenim voćem – što je nešto najsličnije današnjem sladoledu.

Pretpostavlja se da je u Evropu ova poslastica stigla zahvaljujući Arapima, dok se na engleskom dvoru pojavila u 17. veku kada je kralj Čarls II bio toliko oduševljen hladnim desertom da je platio veliku svotu novca kuvaru kako bi zadržao recept u tajnosti!

Polovinom 19. veka zahvaljujući prvom mašini za pravljenje sladoleda u Americi počinje da se industrijski proizvodi ova poslastica, a već početkom 20. veka počeli su da se pojavljuju različiti oblici sladoleda – prvo kornet, a onda i popularni sladoled na štapiću.

Najskuplji sladoled na svetu košta 25.000 dolara, a uz tu čokoladnu poslasticu dobijete zlatnu narukvicu sa dijamantima.