Region

13 PREMINULIH OD KORONE – NAJVIŠE DO SADA U SRBIJI

Izvor:  Novosti

I najcrnji rekord je, nažalost, oboren: u Srbiji je za poslednja 24 sata od kovida umrlo 13 ljudi. U prethodna četiri meseca, od kad je počela epidemija, za našu zemlju nije bilo težeg dana. A usledio je vrlo brzo posle nade da nećemo premašiti crni rekord od 3. jula, sa 11 preminulih.

Smirivanje drugog pika epidemije se i ne nazire, iako broj novih slučajeva infekcije ne raste znatno. Zabrinjava, međutim, to što je klinička slika obolelih sve teža, čak i kod sasvim male dece. Tako u dečjem kovid-odeljenju u KBC Dr Dragiša Mišoviću, gde u prvom naletu virusa deca, sem pozitivnog PCR testa, nisu imala gotovo nikakve simptome bolesti, sada imaju i upale pluća.

– Naravno, kada imamo epidemiju koja se razbuktava i kada je veliki broj odraslih, pa i dece, zaražen, ipak može doći do toga da viđamo, kao što i sada slučaj, decu koja imaju teže simptome i tegobe – kaže imunolog dr Srđa Janković.

BROJKE* 299 pozitivnih slučajeva
* 8.287 testirano osoba
* 120 pacijenata na respiratoru
TESTIRANjE SRBIJA ima 2.942 aktivna slučaja kovida, a od početka epidemije je potvrđeno 16.719 slučajeva infekcije. Nažalost, preminulo je 330 ljudi od posledica kovida. Ukupno su za prethodna četiri meseca na virus korona testirane 455.604 osobe.

U Beogradu, najvećem žarištu kovida, sa najvećim brojem obolelih, među kojima je i 300 studenata, epidemiološka situacija je najsloženija. Bolnice u prestonici, u koje se dovoze i najteže oboleli iz gotovo svih krajeva Srbije, pune se brže nego što se očekivalo. Kapaciteti su juče dodatno prošireni vraćanjem Ortopedije na Banjici u kovid-sistem, samo dan posle otvaranja privremene bolnice u “Areni”.

Na Banjicu se, kako kaže direktor profesor Zoran Baščarević, neće primati oboleli sa najtežim komplikacijama, a Ministarstvo zdravlja, kako saznajemo, već razmatra rezervnu varijantu u slučaju da se popune i kapaciteti ove bolnice.

Za razliku od prvog talasa, kada je gotovo 80 odsto obolelih imalo laku formu infekcije, kliničke manifestacije kovida, potvrđuju lekari, sad su znatno drugačije. Spekuliše se o mutaciji virusa, čak i o njegovom širenju putem vazduha, koje dovodi do toga da se udahne više korone, što izaziva i težu kliničku sliku. Međutim, ništa od toga još naučno nije dokazano.

Većina javnih zdravstvenih organizacija, uključujući SZO, i ne priznaje prenos virusa putem vazduha, na koji je upozorilo 239 naučnika iz 32 zemlje. Izuzetak, prema zvaničnom tumačenju, može da bude samo postupak generisanja aerosola u zdravstvenim ustanovama, posebno pri intubiranju pacijenata koji moraju na respiratore.

Na te uređaje je za poslednja 24 sata u Srbiji priključeno još 17 obolelih, i sada ih je ukupno 120, s tim što njihov broj konstantno raste. To je značajan pokazatelj toka epidemije, koji ne ohrabruje. Da se situacija pogoršava, potvrdio je juče i dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba. On kaže da je u Beogradu nepovoljno, ali i da nije kritično.

– U slučaju da dođe do kolapsa zdravstvenog sistema, nema druge mere osim karantina – rekao je Kon. – Zamena za zaključavanje je nošenje maski. Očekujem smirivanje epidemije relativno brzo, za nedelju-dve, ako građani shvate da su maske najvažnija stvar.

Broj pozitivnih ipak ne opada. Juče je potvrđeno još 299 slučajeva infekcije među 8.287 testiranih, a procenat pozitivnosti na testovima bio je 3,67 odsto.

U Ministarstvu zdravlja kažu da i sa ovakvim prilivom novoinficiranih zdravstveni sistem može, bar zasad, da primi sve kojima je neophodno bolničko lečenje zbog kovida.

– Planovi se svakodnevno prekrajaju. U Beogradu jeste sve bilo puno, pa je jedan manji broj pacijenata morao da se transportuje u Požarevac – kažu u Ministarstvu.

Posle otvaranja “Arene” i “Banjice” situacija je, tvrde, mnogo bolja.

– Mi smo spremni, ceo sistem je organizovan – kaže dr Zoran Baščarević, direktor “Banjice”. – Imamo dovoljno opreme i lekova, pomoći će nam kolege koje su stigle uglavnom iz Kliničkog centra Srbije: internisti, infektolozi, anesteziolozi, pulmolozi… Za 24 časa moći ćemo da primimo više od 100 obolelih. Organizacija je takva da će kod nas mahom biti pacijenti s lakšom ili srednje teškom kliničkom slikom. Oni koji zahtevaju intubaciju ili intenzivnu negu biće u drugim ustanovama.

Ova bolnica u osam odeljenja ima 300 kreveta spremnih za obolele od kovida, a po potrebi, kapacitet može da se poveća za još 20 kreveta. Deo ove ustanove ostaće van kovid-sistema.

– Svaka ustanova je tako napravljena da može da primi izvestan broj obolelih i ima odvojene zelene i crvene zone – kaže dr Baščarević. – Hirurzi, koji su celog radnog veka trenirali i učili da operišu, sada leče respiratorne infekcije. Mlađi hirurzi i specijalizanti su se brzo prilagodili. Mi očekujemo da se bolnica vrati u normalno funkcionisanje polovinom avgusta.

VANREDNO U 20 OPŠTINA

VANREDNU situaciju zbog širenja epidemije juče su proglasili Kruševac, Nova Varoš, Bogatić, Brus i Čajetina, a ukupan broj mesta koja su aktivirala ovaj status u Srbiji porastao je na 20.

U Bogatiću je juče otkriveno dvoje zaraženih, a za sedam dana obolelo je sedmoro ljudi. Alarm je upalila činjenica da u prvom talasu u Bogatiću korone nije ni bilo.

Vanredna situacija prethodnih dana proglašena je u Vladičinom Hanu, Lučanima, Beogradu, Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu, Vranju, Ivanjici, Šapcu, Čačku, Kraljevu, Arilju, Požegi, Užicu i Priboju.