Hercegovina

Rukama stvara čuda: Samuoki majstor iz Trebinja kamenu daje dušu

Od Velike Gospojine portu manastira Svetog Nikole u Petrovu krasi spomen-kip Spomenku Gostiću, koji je izradio trebinjski majstor Željko Aleksić.

Spomenik najmlađem borcu Republike Srpske je samo jedan od spomen obeležja na javnim površinama koji su delo mladog Trebinjca, koji od kamena stvara prava mala remek dela. Autor kaže da za ovakav spomenik treba dosta vremena i da do sada nijedan veliki spomenik nije izradio odjednom, piše Srpskainfo.

– Radim mesec dana, pa se prebacim na nešto drugo. Posle nekog vremena se ponovo vratim, jer prosto ne možete uraditi sve odjednom. Neke stvari su jasnije i bolje se vide kad prođe malo vremena. Kada dobijem neku ideju uvek je ostavim da prenoći. Ako je se i ujutru sećam onda vredi pokušati – priznaje on za Srpskainfo.

Željko dodaje da je spomenik najmlađem borcu RS Spomenku Gostiću bio poseban izazov, jer nije imao nikakav materijal poput fotografije ili nečeg sličnog na osnovu koje bi isklesao njegov lik.

– Imao sam samo jedan video-zapis nastao u toku rata, veoma loše rezolucije. Nisam znao nikakve podatke o njemu. Prvo sam duže vremena analizirao koliko je mogao biti visok dečak od 14 godina, pa tražio i uniformu koja je bila na njemu, pošto se to realistično radilo. Htio sam da spomenik ima neku priču, da ne bude samo kip najmađem borcu. Spomenik je neki vid zahvalnosti Spomenku Gostiću. Sve je to potrajalo – objašnjava on.

Foto: Ustupljena fotografija / RAS Srbija

Željko je samouki majstor koji kamenu uliva dušu. Priznaje da je u tom, kao i u svakom poslu, presudan rad, a ne talenat.

– Mislim da čovek ne može u životu da planira da će se baviti ovim poslom. To, nekako, život donese. Od malena sam volio da pravim različite predmete, u početku od drveta. Da me život odveo negde drugo iz ovog hercegovačkog krša ne bih, sigurno, počeo raditi s kamenom i u kamenu – priča on.

Seća se kako je kao osnovac crtao „projekte“ za logore, koje su tada pravila sva deca, a te nacrte još čuva. Prvo je počeo praviti manje predmete i delove nameštaja u drvetu, izrađivao je i drvene gusle, a kamenom se ozbiljnije počeo baviti posle srednje škole.

Rado, i kako reče, s razlogom, uvek se seti Vula Koprivice, koji je prvi napravio kamene gusle u Hercegovini, a u pravljenju drevnog instrumenta u kamenu oprobao se i Željko.

– Imamo porodičnu vezu, a bez obzira na generacijski jaz bili smo i veliki drugari. Pokojni Vule je bio spona da počnem ozbiljnije da se bavim ovim poslom – navodi on.

Ovaj mladi Trebinjac kaže da se posle gusala odvažio da napravi i lanac od kamena, gde je devet slobodnih, međusobno uvezanih karika isklesano iz jednog komada kamena.

– Kažu da se kamen ne može istegnuti. Ja sam istegao kamen. To me nekako lansiralo u ovaj svet koji još živim – kaže Željko za Srpskainfo.

KARERA VRHUNSKI KAMEN

Željko priča da bi najviše volio da radi s italijanskim mermerom “karera”, jer je to, po njemu, najbolji kamen.

– Do njega nikada nisam došao, radio sam samo jedan model. Vrsta kamena je mnogo bitna, jer s različitim materijalom, koliko god se čovjek trudio i znao raditi, rezultat nije isti – objašnjava on.

 

 

Srpska info