Svijet

1.200 zaposlenih u najvećoj evropskoj banci radiće od kuće zauvijek

LONDON – Najveća evropska banka HSBC odlučila je da više od 1.200 zaposlenih u Velikoj Britaniji prebaci na stalni rad od kuće. Kako piše Rojters, ovo je jedan od najsnažnijih pokazatelja kako se banke prilagođavaju promjenama u načinu rada zaposlenih tokom pandemije, kao i smanjenju troškova.

Oko 70 odsto od 1.800 zaposlenih u kol centrima banke sa sjedištima u Engleskoj, Velsu i Škotskoj prijavilo se da ne želi da se ikada više vrati u kancelarije, saopštio je Unite, jedan od najvećih britanskih sindikata.

Ovakve promjene mogle bi dugoročno da dovedu do zabrinutosti za dobrobit ako se njima ne upravlja pravilno, rečeno je iz ovog sindikata.

U razgovoru smo sa kolegama iz kontakt cenatra koji opslužuju klijente banke o načinima na koje možemo da ponudimo fleksibilnost na radnom mjestu, istovremeno osiguravajući da se ispune i potrebe naših klijenata. Ove diskusije se nastavljaju”, rekao je portparol HSBC-a.

Kako navode iz sindikata Unite, HSBC je ponudio zaposlenima 300 funti (414,75 dolara) godišnje kao doplatu za pokrivanje dodatnih troškova, poput računa za grijanje i struju.

Četvrtina osoblja odbila je ponudu jer je željela da barem neko vrijeme radi u kancelariji, dok 5 odsto želi da se trajno vrati u kancelarije.

HSBC i druge britanske banke počele su da smanjuju kancelarijski prostor, delom i zbog toga što osoblje radi od kuće, ističe Rojters.

 

(Blic)