Svijet

AMERIKA GORI

Izvor:  Novosti

Protesti u SAD zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda nastavljeni su sedmi dan i pored toga što je u 40 gradova uveden policijski čas.

Protesti u SAD zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda nastavljeni su sedmi dan i pored toga što je u 40 gradova uveden policijski čas.

U 23 države i prestonici Vašingtonu razmešteni su pripadnici Nacionalne garde. U pojedinim gradovima protesti su bili mirni, ali bilo je incidenata.

Petnaest minuta nakon što je počeo policijski čas demonstranti su se mirno okupili u Mineapolisu, na mestu gde je Džordž Flojd ubijen, prenosi CNN.

U Vašingtonu je vojni helikopter nadleteo veoma nisko iznad demonstranata i tako ih resterao. CNN navodi da su protestanti podizali ruke u znak prkosa.

U Los Anđelesu demonstranti su se okupili u Holivudu. U početku je sve bilo mirno, ali su se demonstranti potom razdvojili u grupe koje su počele da pljačkaju prodavnice i restorane razbijajući prozore, prenosi BBC. Protesti su nastavljeni uprkos policijskom času.

I u Bruklinu su protesti nastavljeni uprkos policijskom času, preneo je dopisnik Independenta.

U Ouklandu, u Kaliforniji, mirni demonstranti su privedeni i uhapšeni zbog toga što su bili na ulicama posle početka policijskog časa, preneo je CNN.

U Njujorku je policijski čas uveden posle sedamdeset godina. Većina protesta u tom gradu bili su mirni marševi, ali kad je počela da pada noć bilo je i sve više slučajeva uništavanja imovine i pljačke. Pljačka je ponekad izgledala izvanredno organizovano, javio je dopisnik CNN-a.

Policija u Sijetlu saopštila je da su demonstranti bacali kamenje, flaše i vatromete na snage reda.

U pucnjavi u Sent Luisu pogođena su četiri policajca koji su van životne opasnosti, prenosi BBC.

U Bufalu u državi Njujork vozilo je naletelo na dvojicu policajaca kad su protesti postali nasilni.

Jedan policajac je zaradio povrede opasne po život, a drugi je u stabilnom stanju.

Predsednik SAD Donald Tramp prethodno je zapretio da će poslati vojsku da uguši nemire.

Zbog smrti Džordža Flojda policajac Derek Šovin optužen je za ubistvo trećeg stepena, a još tri policajca su otpuštena.