nedelja decembar 17, 2017
03
feb 2017
Rokenrol za djecu? Da, nekad se odrastalo bez kojekakvih parada muzičkog neukusa
Napisao Igor Svrdlin

Rokenrol je po nekima stil života, smisao i životni učitelj, a za druge je poročna ''masna'' muzika koja će dijete definitivno izopačiti i odvesti na stranputicu. Međutim, činjenica je da se u našim krajevima ''dok je bog hodao zemljom'' intenzivnije slušala rokenrol muzika i da su djeca bila srećnija, pa čak i u onim nesrećnim devedesetim, jer su i u tom periodu imali kvalitetan školski i obrazovni program. A taj školski i obrazovni program je nerijetko obilovao rokenrol songovima koje su stvarali eminentni autori tog vremena. Čak i nevezano za televizijski program namjenjen najmlađim, u prodavnicama ploča i ostalih nosača zvuka se s vremena na vrijeme moglo naći kvalitetne rokenrol muzike namjenjenje djeci. Današnja djeca muziku posmatraju gotovo isključivo kroz prizmu parade ovakve i onakve, a najgore od svega je to što oni, kopirajući svoje muzičke idole, uzimaju učešće u show programu a la Pinkove zvezdice, u kojem oni pjevaju pjesme koje, najblaže rečeno, nisu adekvatne njihovim godinama. Tako smo mogli svjedočiti gotovo bizarnim izvođenjima djevojčice od desetak godina koja pjeva o mraku i onome što odrasli rade u mraku, a takvih varijacija je bilo zaista mnogo. Može li rokenrol spriječiti ovu dekadenciju? Ne može! Može li pružiti alternativu muzičkim programima koje ne bi trebalo gledati niko, a kamoli djeca? Može! Ako uz sve to dodamo i sve masovniju pojavu rijaliti programa u kojim u velikoj mjeri ''uživaju'' i djeca, krajnje je vrijeme da pozovemo rokenrol u pomoć i prisjetimo se nekih rokenrol albuma sa područja bivše Jugoslavije koji su posvećeni djeci.


Svi oni koji su rođeni u Bosni i Hercegovini prije rata gotovo sigurno će se sjetiti novogodišnjeg albuma za djecu ''Slatki snježni voz''. Ovu kasetu su dobili svi mališani koji su dobili Sarabonov novogodišnji paketić, pa su uživali uz obrade poznatih svjetskih hitova u izvođenju poznatih muzičara tog vremena, kao što su Nele Karajlić, Mladen Vojičić Tifa, Branko Đurić Đuro, Bora Đorđević, Zlaja Ivanišević i ostali. Uz ove obrade mnogi klinci su dočekali tu, 1990. godinu. Poseban šmek ovoj kaseti dali su i mini skečevi između pjesama u izvođenju legendarne ekipe okupljene pod nazivom Top lista nadrealista.

Par mjeseci kasnije, na sarajevsko dječije rok izdanje, odgovor stiže iz Beograda, od frontmena bendova Električni Orgazam, Srđana Gojkovića Gileta, i Vlada Divljana, spiritus movens-a legendarnog novotalasnog benda Idoli. Za album nazvan Rokenrol za decu/rokenrol bukvar tekstove je napisao čuveni Ljubivoje Ršumović Ršum, a neke od odviranih i otpjevanih pjesama su već bile poznate djeci širom Jugoslavije, u pitanju su prepjevi čuvenih pjesama poput Ivin voz, Baba Roga, Miš je dobio grip, Vuče, vuče, bubo lenja...


Svoje viđenje rokenrola za djecu objavio je i Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, koji je, takođe na stihove Ljubivoja Ršumovića, objavio album ''Muzika za decu''. Godina je 1995. a ploča je snimljena za rekordna dva dana. Rambo Amadeus je komponovao cijeli album i to mahom u hodu, na licu mjesta, a napisao je i tekst za dvije pjesme, Sex i A,B,V,G,D. Zanimljivo je to da je pjesma Sex sa ovog albuma, zasigurno prva, a vjerovatno i jedina pjesma do dan-danas, koja se bavi seksualnim vaspitanjem, pokušavajući na prepoznatljiv ''rambovski'' način približiti seks mladoj populaciji.

Svakako ne treba zaboraviti ni neke stare, dobre emisije poput Muzičkog tobogana, Na slovo na slovo, Kocka, kocka, kockica, Metla bez drške, Fazoni i fore, a sve ove emisije su, pored gotovo savršenog koncepta, nerijetko promovisale rokenrol, kako kroz songove, tako i kroz goste emisije. Jedan od posljednjih mohikanaca, kada su u pitanju rokenrol pjesme za djecu, bio je i Milorad Mandić Manda, koji je mnoge poznate dječije pjesme prepjevao, ali i pored prepjeva, ostaju neke pjesme poput Cinculacija, Đuskaju, Baka i žvaka, Konjina...


Što se tiče zapada, zanimljiv koncept nudi album Stay awake, raznih izvođača, a neke od najpoznatijih Diznijevih songova, u rok i bluz maniru otpjevali su Tom Vejts, The Replacements, Majkl Stajp iz R.E.M.-a, Ringo Star i ostali.

U svakom slučaju, neka vam ne bude teško, probajte pronaći neke od navedenih albuma, ili emisija, pustite Vašoj djeci, ko zna šta će se dogoditi, ali jedno je definitivno, uz ovakvu muziku i navedene dječije emisije, djetinjstvo će bez sumnje biti mnogo, mnogo ljepše!

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži