nedelja decembar 17, 2017
03
feb 2017
Hitlerov telefon na aukciji
Napisao Administrator

Američka aukcijska kuća pokušaće prodati telefon Adolfa Hitlera, čuveni ''crveni'' telefon putem kojeg je ''naručeno'' na milione ubistava, uglavnom Jevreja.

Vrijednost ovog telefona kojim je Hitler poslao i posljednje instukcije prije nego što su se Rusi približili njegovom bunkeru, procjenjuje se na 470.000 dolara.

Hitler se, navodno, nije odvajao od crvenog telefona čak ni na svojim putovanjima.

Predmet od “neizmjerne istorijske važnosti” pronašao je britanski oficir Ralf Rajner u “Firerovom bunkeru” nadomak Berlina u aprilu 1945. godine.

Među posljednjim Hitlerovim pozivima bilo je naređenje da se njegov stan zapali nakon što se on i njegova supruga Eva Braun ubiju, a njegov šurak, general Herman Feglajn, pogubi za izdaju.

Telefon sa urezanom svastikom Rajner je prošvercovao u Veliku Britaniju jer se plašio optužbi za krađu, a malo pred smrt 1977. ga je predao svom sinu Ranulfu.

Aukcijske kuće “Sotbi” i “Kristi” imaju strogu politiku u vezi sa trgovanjem nacističkim predmetima tako da neće izložiti telefon, a Britanski muzeji, uključujući i Kraljevski ratni muzej, su odbili da prime telefon.

Njega će pokušati da proda aukcijska kuća “Aleksandar historikal okšns” iz SAD.


 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži